Woede wordt doorgaans gezien als een negatieve emotie die we moeten beheersen of onderdrukken, maar de bevindingen van dít onderzoek suggereren iets anders. Het laat zien dat het juist een motiverende kracht kan zijn als we een doel proberen te behalen.
Onderzoek
Wat heb jij nodig om een doel te bereiken? Is het opwinding, aanmoediging of iets anders? Volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology moeten we af en toe gewoon een beetje boos op ons doel worden!
Voor de studie wilden onderzoekers de rol van woede bij het bereiken van doelen beter begrijpen. Om dit te doen, voerden ze een reeks experimenten uit met meer dan 1.000 deelnemers, en analyseerden ze afzonderlijke gegevens van meer dan 1.400 andere respondenten. Bij de experimenten kregen de deelnemers allerlei beelden te zien waarbij verschillende emoties opgeroepen werden, variërend van blijdschap, tot verdriet, tot woede en neutraal. Vervolgens kregen de deelnemers verschillende uitdagingen voorgeschoteld, zoals woordpuzzels, videogames en andere taken.
In beide gevallen bleek woede een verschil te maken in het gedrag van mensen – en in de mate waarin zij hun doelen bereikten. Woede verbeterde het vermogen van mensen om hun doelen in de spelexperimenten te bereiken en ging soms zelfs gepaard met kortere reactietijden. Deze gunstige effecten van woede werden groter naarmate de doelen uitdagender waren. Hoofdauteur Heather Lench legt in een persbericht over het onderzoek uit: "Deze bevindingen tonen aan dat woede de inspanning vergroot om een gewenst doel te bereiken, wat vaak resulteert in meer succes."
Positief hulpmiddel
Woede wordt vaak gezien als slecht en onnodig, maar dat is dus niet altijd het geval. Zoals Lench opmerkt, is het goed om naar geluk te streven, maar een mix van emoties – inclusief negatieve emoties zoals woede – kan erg nuttig zijn. "Mensen geven er vaak de voorkeur aan om positieve emoties als hulpmiddel te gebruiken en hebben de neiging om negatieve emoties als onwenselijk te zien", legt ze uit. "Ons onderzoek draagt bij aan het groeiende bewijs dat een mix van positieve en negatieve emoties het welzijn bevordert. En dat het gebruik van negatieve emoties als instrument in sommige situaties bijzonder effectief kan zijn."
Hoe we dit kunnen gebruiken
De sleutel is natuurlijk om je woede te gebruiken voor iets positiefs, in plaats van het in jezelf te laten woekeren. Onze woede kan ons wijzen op wat we waarderen, waar onze grenzen liggen en de dingen waarin we geloven – en dus kunnen we, als we boos zijn, die woede gebruiken om een verschil te maken. Gezonde boosheid kan worden gebruikt voor motivatie en hoeft dus niet per se slecht te zijn als het je in de richting wijst van wat je waardeert en waarin je gelooft. Je af en toe opwinden over dat éne, is dus helemaal zo slecht nog niet!
Bron: Mindbodygreen | Beeld: The Bold Type