We weten dat zonlicht een belangrijke bron van vitamine D is. Een logische vraag is dus of je minder, of zelfs te weinig, vitamine D aanmaakt in de herfst en winter. Wij zetten de symptomen van een vitamine D-tekort op een rijtje.
Naar buiten
In de winter doen we vaak niets liever dan binnen op de bank onder een dekentje liggen. Buiten komen met dat koude weer? Bah, nee daar moeten we niet aan denken! Maar, het heeft een reden dat je in de zomer bakken energie hebt en in de winter amper de energie hebt om je huis uit te gaan! En die reden ligt ‘m in het naar buiten gaan: in de winter minstens 15 minuten per dag buiten te komen zorgt al voor voldoende vitamine D.
Gezondheidsvoordelen
Ook heeft vitamine D een belangrijke functie waar het je gezondheid betreft: we hebben de vitamine nodig voor stevige botten en tanden. Ook zorgt voldoende vitamine D ervoor dat botontkalking beperkt wordt en vermindert het de kans op osteoporose. Daarnaast is speelt het een grote rol bij de ontwikkeling van de spierfunctie en is het belangrijk voor het immuunsysteem. Ook laat de vitamine de kans op luchtweginfecties dalen.
Tekort voorkomen
Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht door je lichaam zelf aangemaakt, maar helaas worden we in de winter maar weinig blootgesteld aan zonlicht. Het is daarom in de winter aan te raden om supplementen te gebruiken. Kies dan voor vitamine D3 met een dosering van 10 mcg; dit is beter opneembaar. Je kunt natuurlijk ook vitamine D uit voeding halen; eet dan het liefste vette vis. Om een tekort te voorkomen is het nemen van supplementen echter wel het beste.
Bron: Tips en Weetjes, Women's Health | Beeld: Jeffrey Wegrzyn (Unsplash)