Dakota Johnson slaapt graag 14 uur per nacht, maar hoe gezond is dat?

"Ik functioneer niet als ik minder dan 10 uur slaap."

48th Toronto International Film Festival: 'Daddio' Premiere

We hebben allemaal weleens het klokje rond geslapen, maar dat elke nacht doen? We zouden niet weten van welke tijd. Actrice Dakota Johnson daarentegen doet het met regelmaat. Ze slaapt makkelijk 14 uur per nacht. Klinkt zalig, maar is dat eigenlijk wel gezond?

Lange nachten

Tijdens een interview met Wall Street Journal wond Dakota Johnson er geen doekjes omheen: ze slaapt graag, zo deelt ze wanneer ze een typische maandagochtend omschrijft. "Ik heb geen reguliere tijd waarop ik opsta", deelt de actrice. "Het ligt eraan wat er op dat moment in mijn leven gaande is. Als ik niet aan het werk ben en ik ben maandag vrij, dan slaap ik zo lang als ik wil. Slaap is mijn grootste prioriteit in het leven."

De actrice vervolgt dat ze "niet kan functioneren als ze minder dan 10 uur slaapt" en dat ze makkelijk 14 uur per nacht slaapt. En als ze wel wakker is? Ook dan doet Dakota wat goed is voor haar lichaam. Ze doet vijf keer per week aan krachttraining en mediteert elke dag, twee keer per dag. Wat ze ook heerlijk vindt? In bad gaan. "Ik kan op elk moment van de dag in bad gaan", vertelt ze. "Als het midden op de dag is, ga ik in bad. Ik vind water erg aardend."

Wat is te veel slaap?

In eerste instantie klinkt het misschien heerlijk om 14 uur per nacht te slapen, maar is dat niet wat veel? Of beter gezegd: is dat niet té veel? Dat valt erg mee. Sterker nog, internist dr. Seema Khosla vindt het goed dat Dakota inziet dat slaap zo belangrijk is. "Ik denk dat mensen eindelijk beseffen hoe belangrijk slapen is voor je fysieke en mentale gezondheid", zo vertelt Khosla aan Vogue UK.

En hoewel 14 uur wel echt heel veel is, vindt de internist het wel goed dat Dakota minstens tien uur per nacht probeert te slapen. "We houden te veel vast aan het idee dat zes tot acht uur ideaal is, maar uit een recent onderzoek blijkt dat die nummers omhoog zijn gegaan naar zeven tot negen uur."

Terug naar die 14 uur, want is dat dan niet te veel? "Helaas is er geen magisch getal", deelt Khosla. Het ligt echt aan je persoonlijke behoefte. Factoren als je genetica, dagelijkse activiteitsniveau, je huidige gezondheid en emotionele staat spelen een grote rol. De internist raadt aan om zelf te achterhalen wat voor jou werkt. Dit doe je door jezelf 's ochtends af te vragen hoe je je voelt. "Als je wakker wordt en je voelt je uitgerust, dan doe je het goed."

Bron: Wall Street Journal, Vogue UK | Beeld: NL Beeld