Heb jij moeite met opstaan? Zo verander je van nachtbraker naar ochtendmens

Tips van een slaapexpert!

Helaas voor de nachtbrakers onder ons, sluit het ritme van onze maatschappij perfect aan op de klok van ochtendmensen. Dus voor degenen die gewend zijn aan late nachten en snooze-knoppen, kan het soms best jaloersmakend zijn om hun tegenpolen de ochtend al vroeg en vol energie te zien omarmen. Daarnaast biedt het veranderen van je ritme niet alleen praktische voordelen, maar ook mentaal zul je erop vooruitgaan. Slaapexpert Nerina Ramlakhan legt uit hoe je jouw ochtendroutine aanpast en zo transformeert naar een ochtendmens.

Ochtendmens vs. nachtbraker

Laten we vooropstellen dat er geen van beide typen mens ‘goed’ of ‘fout’ is. Wel is het nou eenmaal zo dat veel banen erop zijn ingericht om vroeg te beginnen. Daarom is er niks mis mee om je lichaam als nachtmens te stimuleren om zich ’s ochtends wakkerder en productiever te voelen. Ramlakhan stelt dat ieder mens in staat is om een ochtendmens te worden, en daarom geeft ze haar vijf beste tips om dit te bewerkstelligen.

1. Begin je dag met een work out

Hoewel dit voor sommige mensen als de horror zal klinken, is ’s ochtends sporten toch echt een geweldige manier om je dag productief te beginnen. Dit heeft als resultaat dat je je nog lang na je training alert en opgewekt voelt. Welk soort work out geschikt is, is per persoon verschillend. Ramlakhan raadt aan om vooral goed naar je lichaam te luisteren en je training pas naar een hoger niveau te tillen wanneer je daar aan toe bent. Het belangrijkste is dat je lichaam gewend raakt aan de beweging op de vroege ochtend. De training hoeft volgens haar ook helemaal niet lang te duren: “Een korte intervaltraining of HIT is genoeg.”

2. Plan 90 minuten in om slaap te vallen

Mensen die eraan gewend zijn om ’s nachts actief te zijn, hebben vaak moeite met in slaap vallen wanneer zij een keer vroeg naar bed gaan. Daarom stelt Ramlakhan dat het belangrijk is om jezelf de tijd te geven om ‘moe te worden’. Zij adviseert dan ook om te beginnen met het inplannen van 90 minuten tijd tussen het moment waarop je je dag eindigt en het moment waarop je wilt gaan slapen. “Je geeft jezelf de tijd om het zenuwstelsel te decomprimeren, zodat je in een goede, diepe slaap valt”, aldus Ramlakhan. Op een gegeven moment zal je sneller op het juiste moment in slaap vallen en kun je de 90 minuten gaan afbouwen.

3. Stel je eerste kop koffie van de dag uit

Wanneer je moe bent in de ochtend, is het voor velen een logische stap om te beginnen met een kop sterke koffie. Ramlakhan stelt echter dat het beter is om deze drang naar cafeïne nog even te weerstaan en eerst een kleine hoeveelheid voedsel binnen te krijgen. Het steevast beginnen met een kop koffie na het wakker worden, zorgt namelijk dat het lichaam afhankelijk wordt van cafeïne. Hierdoor word je steeds vermoeider wakker én heeft je lichaam gelijk een cafeïnestoot nodig om op gang te komen. Door je dag te beginnen met een beetje voedsel of een work out, zorg je ervoor dat je allereerste energie wordt opgewekt via endorfines. En dat geeft je dag echt een kick start!

4. Optimaliseer je slaapomgeving

Het allerbelangrijkst voor een fijne ochtend is een goede nachtrust. De omgeving waarin je slaapt is hierbij essentieel. Ramlakhan raadt met klem aan om blauw licht uit je slaapkamer te elimineren, deze vorm van licht onderdrukken namelijk ons slaaphormoon waardoor je je minder makkelijk in slaap komt. Een te korte nacht is daarvan vaak een gevolg. Ook stelt ze voor om je telefoon minstens de eerste tien minuten van de dag niet te gebruiken. Zo kunnen je hersenen op een natuurlijke manier wakker worden zonder de overmatige stimulatie van sociale media.

5. Stimuleer jezelf om te ontbijten

Een hongergevoel in de ochtend, betekent dat je lichaam weet dat de dag is begonnen. Maar het lichaam van een nachtbraker zal dit hongergevoel in de ochtend eerst moeten ontwikkelen. Om je lichaam te trainen om meteen naar voedsel te verlangen, raadt dr. Ramlakhan aan zo snel mogelijk een kleine hoeveelheid te eten na het ontwaken. “Een handje noten met een banaan, of een boterham met pindakaas is genoeg”, aldus Ramlakhan. Later op de ochtend kun je eventueel nog wat eten.

Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws