Hoe lang moet je rusten na het hardlopen?

Een blessure riskeren is geen goed idee, maar je wilt natuurlijk wel in je ritme blijven.

Wanneer je een flinke runner's high ervaart na een rondje hardlopen, is de verleiding groot om zo snel mogelijk de hardloopschoenen weer uit de kast te trekken. Maar is dat eigenlijk wel verstandig, of kun je je lichaam beter eerst wat rust gunnen? Twee experts geven hun mening in gesprek met Stylist.

Rusttijd

Het vinden van de juiste rusttijd kan best lastig zijn. Je wilt natuurlijk niet je progressie verliezen, maar een blessure riskeren is ook geen goed idee. Dus hoe vind je nou die sweet spot? Volgens fitnesscoach en specialist Nicola Cowee verschilt dit een beetje per persoon. "Over het algemeen is 24 uur een goede rustperiode na een lange run. Sommige mensen hebben misschien langer nodig, terwijl anderen direct de volgende dag voor een herstelrondje gaan. Dat is een kortere, makkelijkere workout die de spieren helpt te herstellen."

Heb je voor het eerst een nieuwe afstand afgelegd? Dan is het volgens Cowee sowieso verstandiger om rustig aan te doen. "Als iemand net voor het eerst een halve marathon heeft gelopen, zou ik diegene aanraden om de volgende dag even 10 minuten te wandelen of een kort stukje te rennen. Maar ik zou zeker drie dagen geen lange hardloopsessie inplannen."

Luister naar je lichaam

Dr. Alan Ruddock, universitair docent in inspannings- en sportfysiologie beaamt dat 24 uur de ideale rustperiode is. "Bij het opstellen van trainingsschema's plan ik normaal gesproken niet meer dan 4 hardloopsessies in een week. Dus dat betekent ongeveer 24 uur herstel tussen elke sessie."

Toch is het essentieel om goed te blijven luisteren naar je lichaam, want er zijn allerlei factoren die invloed hebben op je prestaties. Dr. Ruddock legt uit: "Als je bijvoorbeeld net nieuwe hardloopschoenen hebt, kunnen je spieren prima in orde zijn terwijl je voeten misschien wat meer rust nodig hebben." Merk je dat je ineens een stuk langer over je standaard rondje doet, of dat het hardlopen moeizamer gaat dan normaal? Dan is dat een teken dat je waarschijnlijk meer rust nodig hebt.

Wat doe je op een rustdag?

Neem je een dagje rust tussen het hardlopen door? Dan is het alleen maar verstandig om ook écht even niet te sporten. Zo geef je je spieren en gewrichten de ruimte om goed te herstellen voordat je weer aan een nieuwe training begint. Als je merkt dat het toch alweer begint te kriebelen, raadt Cowee aan om een 'actievere' manier van rust te vinden, zoals yoga, waarbij je andere spieren gebruikt en aan je flexibiliteit werkt. "Dit soort oefeningen dragen wel bij aan je hardloopprogressie, maar geven je lichaam toch de ruimte om te rusten omdat je geen extra druk uitoefent."

Bron: Stylist | Beeld: Andrea Piacquadio (Pexels)