Dit doet urenlang Netflixen met je brein

Oei.

Dit doet urenlang Netflixen met je brein

Met het gemak van streamingsdiensten als Netflix wordt het knap lastig om het bij één aflevering van je favoriete serie te houden; de volgende start immers automatisch. Dat urenlang bingen niet bepaald bevorderlijk is voor je lijn, is vast geen wereldnieuws. Maar wat doet het eigenlijk met je brein?

Uit Amerikaans onderzoek onder 1.500 Netflix-gebruikers blijkt dat 61 procent regelmatig bingewatcht. Het begrip bingewatchen houdt hier in dat je tussen de twee en zes afleveringen van dezelfde serie achter elkaar kijkt. Volgens professor Robert F. Potter van de University of Indiana doen we dit inderdaad doordat we direct de volgende aflevering voorgeschoteld krijgen. Daarnaast heb je bij series natuurlijk altijd te maken met cliffhangers, waardoor het je nog moeilijker wordt gemaakt om je laptop dicht te klappen.

Maar pas op, je brein raakt uitgeput door het kijken van al die afleveringen, doordat je constant de gesprekken tussen de verschillende personages volgt en helemaal in het verhaal zit. Het deel van de hersenen dat informatie opslaat en het emotionele gedeelte worden allebei moe. Je lichaam is daarentegen wel zen. Misschien iets té: je stofwisseling vertraagt aannemelijk.

Daarentegen wordt er wel een geluksstofje aangemaakt in de hersenen: als er iets leuks gebeurt in de serie, ga jij je zelf ook beter voelen. Is de serie afgelopen, dan kun je je echt even down voelen. Je voelt je immers verbonden met de personages en die ga je – ja, echt – missen.

Bingewatchen heeft dus duidelijk voor- en nadelen, en je brein ervaart ze beide. Als je ervoor zorgt dat je het bij twee afleveringen houdt en er niet direct zes achter elkaar kijkt, zul je merken dat je brein veel minder uitgeput is. Ga tussendoor sporten om je metabolisme op peil te houden en beloon jezelf daarna met één aflevering. Succes!

Goed nieuws voor serieverslaafden! >

Bron: Oprah, Het Laatste Nieuws | Beeld: iStock