Casa Italiana: binnenkijken bij Elisabetta Franchi

Op het platteland even buiten Bologna staat La Contadina, het verrassend landelijke huis van urban-chic fashion designer Elisabetta Franchi.

Lees ook

Op het platteland even buiten Bologna staat La Contadina, het verrassend landelijke huis van urban-chic fashion designer Elisabetta Franchi.

Bella figura

Zelf is ze zo Italiaans als ‘bella figura‘, maar haar huis is een 
verrassend ingetogen oase vol rustige neutrale tinten. “Ik wilde dat het de identiteit en de ziel van een landelijk gebouw uit de 20ste eeuw zou houden”, zegt modeontwerper Elisabetta Franchi. “Geen showroom, maar een mooi en gezellig huis in de typische stijl van de streek: stenen pilaren rond de schuur, gewelfde plafonds. Het was een flink project voor architect Alfredo Mattesini. Een briljante inval was de vijftien meter lange glazen gang die door de tuin loopt en de woonkamer (voorheen de stal) verbindt met de boerderij waar nu de slaapkamers zijn. Zo zijn heden en verleden met elkaar verbonden.”

Natuurlijke balans

Het interieur bestaat vooral uit neutrale kleuren: ecru, zand, beige, bruin, in combinatie met wit porselein en transparant kristal. “Het moet in balans zijn”, zegt Franchi over haar werk en haar smaak. “Sensualiteit zit ook in glad marmer of mooi textiel, dingen die je wilt aanraken. Het huis is een plek waar geleefd wordt, waar we op de bank hangen. Er ligt een mooie tuin omheen met altijd groen blijvende planten en struiken, en rond het zwembad staan palmen – ik heb het gevoel dat ik midden in de natuur woon. De kinderen en de honden kunnen er spelen en rondrennen. Het is precies wat ik voor ogen had als thuisbasis.” Ze woont er met haar tweede man Alan, zoon Leone en dochter Ginevra uit haar eerste huwelijk (haar eerste man overleed jong). De woning is met het moderne gezin meegegroeid, en ook Franchi’s familie is er kind aan huis. “Italianen kunnen niet zonder elkaar”, zegt ze. “Maar het is wel echt mijn huis. Alle details staan voor iets in mij, verraden iets van mijn stijl en smaak. Minimalistisch maar warm. Na een dag werken heb ik rust en geluk nodig, dat brengen deze kleuren me. Het is een huis om in weg te kruipen.”

Binnenkijken

Elisabetta’s huis is een rustieke herenboerderij in een modern jasje in de omgeving van Bologna. Voor de verbouwing zijn zoveel mogelijk materialen hergebruikt.

“Een huis moet een plek zijn waar je je kunt afsluiten voor de buitenwereld. Elk detail moet iets zeggen over bewoner.”
Elisabetta verzamelt kunst van over de hele wereld. “Soms zie ik een hele tijd niets interessants en dan vind ik opeens iets wat een gevoelige snaar raakt.”

Meer zien van Elisabetta’s geweldige interieur? Bekijk de volledige binnenkijker in Marie Claire Maison!

Beeld: Elisabetta Franchi

Laatste nieuws

Zie ook