Deze maatregelen verwacht het OMT rondom de feestdagen

Sinterklaas en kerst vieren met de hele familie zit er waarschijnlijk niet in.

Maatregelen feestdagen

Het kabinet benadrukte dinsdagavond dat de gedeeltelijke lockdown nog zeker tot in december van toepassing is. Hoe zit het dan met de feestdagen? Het Outbreak Management Team (OMT) verwacht dat er ook dan nog aanzienlijke beperkingen zullen zijn.

Feestdagen

Minister De Jonge liet dinsdag weten dat de gedeeltelijke lockdown nog zeker tot in december nodig zal zijn. Dat betekent onder andere dat de horeca nog wekenlang gesloten moet blijven, maar ook dat grote (familie)bijeenkomsten er voorlopig niet in zitten.

Sommige veiligheidsregio’s stellen nu alvast regels op voor het vieren van Sint-Maarten. Ook het Sinterklaasfeest is getting closer en valt waarschijnlijk binnen de gedeeltelijke lockdown. “Ga er voorlopig maar van uit dat je dat niet groot kunt vieren, maar alleen in eigen kring met drie gasten”, adviseerde premier Rutte.

Verwachting OMT

Hoewel we stiekem al een beetje in de kerststemming komen met alle kerstfilms op Netflix en Videoland, zit een uitgebreid kerstdiner met de hele family er dit jaar waarschijnlijk niet in. Hoewel premier Rutte nog geen uitspraken durfde te doen over de kerstperiode, verwacht het OMT dat we ook dan nog rekening moeten houden met bepaalde maatregelen.

Zo bestaat de kans dat er tijdens de kerstvakantie een negatief reisadvies geldt voor (ski)vakanties in het buitenland. Volgens het OMT is het afgelopen zomer te vaak misgegaan met vakantiegangers die het coronavirus mee terugnamen naar Nederland of bij terugkeer uit een oranje land niet in quarantaine gingen.

Bezoek en vakantie in eigen land

Zoals het nu lijkt, moet bezoek en vakantie in eigen land rondom de feestdagen wel mogelijk zijn. Wel zullen er waarschijnlijk beperkingen gelden: het OMT adviseert dat een kerstbezoek ‘tot een minimum en directe familie’ wordt ingeperkt. Wat de uiteindelijke adviezen worden, verwacht premier Rutte binnenkort bekend te maken: “Op korte termijn komen we met nadere adviezen hierover.”

Lifestyle
  • Tips en Weetjes, Grazia
  • BrunoPress