Good to know: vanaf vandaag geldt de mondkapjesplicht

Van de bios tot de sportschool: op deze plekken moet je vanaf 1 december een mondkapje dragen.

mondkapje

Een kleine reminder: vergeet vanaf vandaag niet om standaard een mondkapje in je handtas te hebben. Op 1 december gaat namelijk de mondkapjesplicht in.

Verplicht vanaf 1 december

Hij was al even in de maak, maar op 1 december is het zover: de mondkapjesplicht treedt in werking. Dat betekent dat iedereen vanaf 13 jaar een boete van 95 euro kan krijgen als je geen mondmasker draagt in publieke binnenruimten. Wel zijn er een paar uitzonderingen.

Zo hoef je in kerken en andere gebedshuizen geen mondkapje te dragen. Ook sekswerkers en zorgverleners als huisartsen en fysiotherapeuten zijn niet verplicht een mondkapje op te hebben tijdens het werk. Mensen die vanwege een ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen, hoeven dit uiteraard ook niet te doen. Tot slot zijn de mondkapjes niet verplicht tijdens het acteren, muzikale repetities, optreden, het geven van interviews en het sporten.

Openbare ruimten

Waar je 'm wél moet opzetten, is in alle soorten publieke binnenruimten. Denk aan winkels, supermarkten, stationsgebouwen, luchthavens, benzinestations, sportscholen (behalve tijdens het sporten), kappers, theaters, lesautos, bibliotheken, concertzalen en bioscopen. Het mondkapje mag af als je op een vaste zitplaats zit, bijvoorbeeld als in het theater of in de bios in het rode pluche gaat zitten. Zodra je opstaat, moet het mondkapje wel weer gedragen worden. Hetzelfde geldt voor het onderwijs (behalve het lager onderwijs). Docenten, leerlingen, studenten en personeel moeten een mondkapje dragen als zij lopen, maar niet wanneer zij tijdens de les op een vaste plaats zitten.

Openbaar vervoer

Sinds 1 juni is het al verplicht om een mondkapje op te zetten wanneer je reist met het openbaar vervoer. Vanaf 1 december geldt de verplichting ook bij bus- of tramhaltes en in stations. Zet 'm dus op zodra je bij de halte aankomt, en niet meer pas zodra je de bus, trein, tram of metro binnenstapt.

Geen sjaal of spatscherm

Met het optrekken van je sjaal tot aan je neus of een fashionable bandana kom je niet weg. Het is verplicht een mondkapje te dragen die zowel je neus als je mond volledig bedekt. Ook een spatscherm mag niet als alternatief worden gebruikt, omdat die nog wat ruimte overlaat bij de mond.

Drie maanden

Je neus blijft in ieder geval lekker warm deze winter, want de mondkapjesplicht geldt in eerste instantie drie maanden, dus tot 1 maart 2021. Dan wordt gekeken of de maatregel moet worden verlengd of juist kan worden ingetrokken.

Lifestyle
  • Grazia, Rijksoverheid
  • Brunopress