7 mijlpalen voor vrouwen in 2015 die je wellicht gemist hebt

Maar wel absoluut even moet weten.

7 mijlpalen voor vrouwen in 2015 die je wellicht gemist hebt

Maar wel absoluut even moet weten. (Want: héél cool.)

Van de eerste keer stemmen, tot een soepelere abortuswet en ein-de-lijk gelijkheid in het leger: dit wereldnieuws over vrouwen deed ons een vreugdedansje maken.

1/ Alle posities in het Amerikaanse leger zijn voortaan ook bereikbaar voor vrouwenEen historisch moment voor vrouwen in het Amerikaanse leger: vanaf 2016 mogen ze, mits gekwalificeerd, álle posities binnen het leger bekleden. Dit betekent dat vrouwen ook in actie mogen komen in de speciale eenheden die uiterst gevaarlijke missies uitvoeren, zoals het ombrengen van Osama Bin Laden.

2/ Paus Franciscus pleitte ervoor dat vrouwen evenveel betaald moeten krijgen als mannenEind april noemde hij het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen ‘schandalig’ en riep hij alle christenen op harder op te treden tegen genderongelijkheid. “Why is it taken for granted that women must earn less than men? No! They have the same rights. The discrepancy is a pure scandal", zei hij tegen tienduizenden mensen op het Sint-Pietersplein. Well said!

3/ In Saudi-Arabië mochten vrouwen dit jaar voor het eerst stemmenVoor het eerst in de geschiedenis mochten vrouwen in Saudi-Arabië naar de stembus. En dat niet alleen: ze mochten zich ook verkiesbaar stellen. De nieuwe regel had impact; minstens twintig vrouwen wonnen een zetel tijdens de raadsverkiezingen. Een absolute primeur voor het ultraconservatieve land.

4/ Nepal kreeg dit jaar haar eerste vrouwelijke presidentDe 54-jarige vrouwenrechtenactiviste Bidhya Devi Bhandari is de eerste vrouwelijke leider van Nepal. Ze is überhaupt pas de tweede president van het land, dat sinds 2008 een republiek is.

5/ De eerste volledig door vrouwen verzorgde vlucht is een feit Luchtvaartmaatschappij Ethiopian Airlines hecht veel waarde aan de rol van vrouwen in onze maatschappij, en daarom werd op 19 november de  vlucht Addis Ababa - Bangkok uitgevoerd door een volledig vrouwelijke crew.

6/ Marokko kreeg een soepelere abortuswetMarokko versoepelde dit jaar de abortuswetgeving. Abortus is nu toegestaan na verkrachting, incest of als de foetus ernstig misvormd is. Voorheen was een abortus alleen mogelijk wanneer de gezondheid van de moeder in gevaar was.

7/ In Azië stijgt het aantal vrouwelijke miljardairs explosiefUit recente cijfers van de Zwitserse bank UBS blijkt dat het aantal vrouwelijke miljardairs toeneemt, voorál in Azië. Waren er in 1995 wereldwijd nog 22 vrouwen miljardair, in 2014 waren dit er 145. Daarvan komen er ongeveer 25 uit Azië. De stijging zou het resultaat zijn van de groeiende economie. Well done ladies!

Welke milestones voor vrouwen mis jij nog in deze lijst? Laat het ons weten op Facebook.

Deze vrouwen fietsten 14.000 kilometer voor vrouwenrechten >