Dit is wat het populaire haarsupplement biotine doet met een acnegevoelige huid

Is het de gouden oplossing, of maakt het je acne juist erger?

Dit is wat het populaire haarsupplement biotine doet met een acnegevoelige huid

Naast een zorgvuldige skincare routine, kun je je huid ook van binnenuit een boost geven. Een gezonde levensstijl met gevarieerde voeding en voldoende water heeft een positief effect op je huid. Je huid weerspiegelt namelijk je gezondheid. Ook al doe je nog zo je best, wanneer je last hebt van acne kan het een enorme zoektocht zijn wat de oorzaak is. Sommige mensen hebben baat bij supplementen als biotine. Wat is dit precies, en biedt het gegarandeerd hulp voor de acnegevoelige huid?

Biotine

Biotine wordt ook wel vitamine H of B7 genoemd. Het stofje is een veelgebruikt middel om de gezondheid van je nagels, huid en haar een flinke boost te geven. Met name voor gezond haar is dit supplement populair. Je kunt het dan ook terugvinden in haarverzorgingsproducten zoals shampoo. Echter is biotine het effectiefst wanner je het inneemt als supplement. Je haar heeft namelijk protein, ijzer, zink en vitamine B12 nodig. Wanneer je deze stoffen niet uit je normale dieet kunt halen, kunnen supplementen dit aanvullen. Biotine heeft, net zoals bovenstaande stoffen, de eigenschap om de enzymen in je lichaam te assisteren met het afbreken van vetten, koolhydraten en eiwitten. Met andere woorden, biotine kan je helpen om je haar gezond te houden.

Acnegevoelige huid

Ondanks dat biotine ook wel wordt genomen om de conditie van je huid te verbeteren, lijkt het erop dat het supplement een negatief effect kan hebben op een huid die acnegevoelig is. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het verband tussen acne en biotine, maar gebruikers van het supplement rapporteren dat hun acne verergert zou zijn sinds ze het slikken. De reden hiervoor kan zijn dat de hoeveelheid biotine die een supplement bevat relatief hoog is. Dit kan effect hebben op de hoeveelheid vitamine B5 in je lichaam, een pantotheenzuur dat uitbraken van acne juist zou verminderen. Als dat inderdaad het geval is, is het niet zo gek dat het slikken van biotine inderdaad in verband zou kunnen worden gebracht met het verergeren van acne.

Tegenstrijdig advies

Er is nog te weinig bewijs om te kunnen stellen dat biotine acne verergert. Sterker nog, er zijn zelfs onderzoeken die juist verbetering van acne aantonen bij het slikken van biotine. In deze onderzoeken werd het supplement samen met andere acne-bestrijdende stoffen ingenomen. Het is dus moeilijk te zeggen of die verbetering komt door de biotine, de andere stoffen of een combinatie ervan.

Het lijkt erop dat er geen eenduidig antwoord is op de vraag wat biotine doet voor de acnegevoelige huid, maar wellicht per persoon verschilt. Daarom is het altijd verstandig om je huisarts of dermatoloog te raadplegen voor je aan het supplement begint, zeker wanneer je huid gevoelig is voor acne.

Beauty
  • Popsugar
  • Adobe Stock