Saar’s soulkitchen: artisjokken met vinaigrette

Je kunt van alles doen met artisjokken: grillen, vullen, marineren. Maar ik houd het simpel: gekookt met een frisse vinaigrette.

Saar’s soulkitchen: artisjokken met vinaigrette

Fris bij de zomerborrel

De artisjok is een bloem en familie van de distel. De onderkant van de blaadjes en het hart zijn heerlijk met een simpele vinaigrette en een glas koude witte wijn. En terwijl jij borrelt krijg je ook nog eens veel vitaminen en mineralen binnen (o.a. B, D, E, ijzer, kalium magnesium).

Je kunt van alles doen met artisjokken: grillen, vullen, marineren. Maar ik houd het simpel: gekookt met een frisse vinaigrette.

1: artisjokken koken (circa 1 per 2 personen)Breng een grote pan water aan de kook en doe er zout bij. Spoel de artisjokken af, snijd met een scherp mes de steel en de top van de blaadjes eraf en leg ze in de pan. Laat ze 20 à 30 minuten koken; ze zijn gaar als je de blaadjes makkelijk los kunt trekken. Haal de artisjokken uit de pan en laat ze op een schaal afkoelen.

2: vinaigrette makenDit heb je nodig voor 2 artisjokken: 4 eetlepels witte wijnazijn en ca. 3 x die hoeveelheid goeie olijfolie • 1 bosje platte peterselie, gewassen en gehakt • half teentje knoflook, geperst • 2 sjalotjes, gehakt • 1 flinke theelepel pittige Franse mosterd • peper & zout

Doe de azijn in een kom, roer een voor een alle ingrediënten erdoor en eindig met de olie. Proef en voeg als het nodig is nog wat extra peper en/of zout toe.

3: aan de borrelServeer de artisjokbloemen op een schaal met de vinaigrette in het midden. Je eet ze door er een blaadje af te trekken, de dikkere onderkant door de vinaigrette te halen en die met je tanden af te ‘schrapen’. Als alle blaadjes op zijn, trek je met je vingers het ‘hooi’ van de bodem – dit zijn een soort haartjes die je niet kunt eten. Wat overblijft, is het lekkerste: de bodem. Snijd ’m in stukjes, die je in het laatste van de vinaigrette doopt. Proost!

Dit wist je vast niet over artisjokken: ze doen iets met je wijn

Het zou komen door het stofje cynarine in de bloem. Hierdoor krijgt alles wat je eet en drinkt nadat je artisjokken hebt gegeten een zoetige smaak. De wijn dus ook. Vind ikzelf trouwens geen probleem: om dat zoete te compenseren, kies ik gewoon de droogste witte wijn die er is.

Saar's soulkitchen: krasse knollen en wortels >