5 x boost je charisma

Charisma is een krachtige eigenschap en het goede nieuws: je kunt het aanleren.

5 x boost je charisma

En je krijgt álles voor elkaar

Die onvergetelijke vrouw die iedereen moeiteloos om haar vinger windt en alles voor elkaar krijgt (denk: Miranda Priestly uit The Devil Wears Prada, maar dan minder devilish) ? die kun jij óók worden. Charisma is een krachtige eigenschap en het goede nieuws: je kunt het aanleren.

Konden we het in de winkel kopen, dan hadden we het al tien keer gehaald: charisma. Die eigenschap die je van standaard naar superbe lift; van plain Jane naar Hillary Clinton, Angelina Jolie, Carice van Houten of… Miranda Priestly (want ze mag dan de duivel zijn, ze is wél mighty charismatisch). Goed nieuws: al heb je het charisma van een cactus, oefening baart kunst.

5 tips voor meer charisma (op de werkvloer én in je personal life):

1. Maak overal en altijd een smashing entreeEen tip van Olivia Fox Cabane, auteur van Het geheim van charisma, om ieder event charismatisch binnen te stappen: denk voor je naar binnengaat aan een prestatie waar je trots op bent, maak je lang, glimlach en tuur in de verte alsof je iemand zoekt. Maak vervolgens oogcontact met de mensen die je passeert en ze zullen je gegarandeerd opmerken (en jij zult hén gegarandeerd intrigeren).

2. “Staar als een geliefde, sta als een gorilla en spreek als een pastoor”Nog zo’n grondregel van charismagoeroe Olivia Fox Cabane. In een notendop komt het hierop neer: zorg voor een diep en warm oogcontact, sta krachtig, straal zelfvertrouwen uit en spreek langzaam, zelfverzekerd en met een warme toon.

3. Over spreken gesproken…Zorg ervoor dat je niet alleen zelfverzekerd en warm spreekt maar ook tactisch. Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in de Harvard Business Review blijkt dat je met een paar verbale foefjes je charisma enorm kunt vergroten. Oorspronkelijk bedoeld voor leiders op de werkvloer, maar in de praktijk toepasbaar in iedere context. We hebben er een paar uitgepikt:? Gebruik metaforen en vergelijkingen? Vertel in een verhalende vorm en gebruik anekdotes? Schets contrasten (zoals de klassieker van John F. Kennedy: “Ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country.”). En ja, daarin mag je best een beetje dramatisch zijn? Stel retorische vragen

4. Keep it upBen je eenmaal lekker aan het babbelen, houd de aandacht dan ook non-verbaal vast. Dat bereik je zo:? Kijk mensen aan? Spreek met gevarieerde toon (bijvoorbeeld door ingetogen/zacht en enthousiast/harder af te wisselen)? Gebruik gezichtsuitdrukkingen om je verhaal met meer emotie over te brengen? Wees niet bang om ook handgebaren te gebruiken

5. Doe eens een stapje terugTwee dingen: 1. mensen praten graag, 2. mensen praten graag over zichzelf. Charismatische mensen spelen in op deze natuurwet. Zorg ervoor dat je niet altijd zelf aan het woord bent en wees een fantastische luisteraar. Maak je gesprekspartner het middelpunt van jouw belangstelling. Wees empathisch, attent en alert; luister aandachtig en onthoud alles, zodat je er een volgende keer op kunt terugkomen.