12x tips voor een groots leven met een minibudget

Soms weet je even niet waar je de mosterd moet halen. Daarom helpt Marie Claire met slimme tips om geld te besparen.

12x tips voor een groots leven met een minibudget

Soms weet je even niet waar je de mosterd moet halen. Daarom helpt Marie Claire met slimme tips om geld te besparen.

Thuis

 1. Repareren in plaats van vervangenBroodrooster stuk? Ga naar een Repair Café, waar een technische vrijwilliger hem gratis repareert, en je kan leren hoe je ’m zelf oplapt. Ook handig in geval van een gammel tafeltje of lievelingsbroek met kapotte rits. Kijk op repaircafe.nl voor adressen in je buurt.
 2. Spaar je energieZonder afzien je gas-, water- en lichtrekening aanzienlijk omlaag krijgen? ?Doe de bespaartest op milieucentraal.nl en je krijgt vijftien snelle trucs, van de televisie écht uitzetten ?tot de aanschaf van een waterbesparende douchekop.
 3. Deel je MakitaBoormachines, hogedruk-spuiten, grasmaaiers: je gebruikt ze weinig, maar ze kosten veel. Spullen delen met de buren is een slimme move en met de gratis iPhone-app Peerby kun je zien wie wat aanbiedt in de buurt.
 4. Druk je belkostenNog een bespaarder ?in de categorie ‘ongemerkt’: zeg je vaste telefoon??abonnement op. En zet de voicemail van je mobiel uit of spreek een bericht in: ‘Iets te melden? Sms of Whats-app me’.

In de kast

 1. Vintage vind je onlineOp Marktplaats ?en eBay zijn met wat inspanning betaalbare design??pareltjes te vinden – of te verkopen. Onze favoriet ?is de Marketplace op asos.com. Typ ‘YSL’ in het zoekscherm en voilà: een fantastisch Yves Saint Laurent-jasje voor een paar tientjes.
 2. Ruilen zonder huilenUitpuilende kast ?en toch niks om aan te trekken? Op littlegreendress.nl vind je data van kledingruilbeurzen en handige adviezen om zelf een swap party te organiseren (inclusief ‘ruilen-of-huilen-stappenplan’).
 3. Zoek het bij je (groot)moeder ?Die oogverblindende jurk voor de grootse bruiloft ?van je zwager koop je niet, die huur je. Of duik in ?de garderobe van je (groot)moeder: dikke kans op geweldige vintagevondsten.
 4. Snor kortingscodes opCheck bij ?een internetaankoop of er nog korting in zit: ?op kortingscode.nl, actiecode.nl en fashionchick.nl/kortingscodes staan massa’s aanbiedingen op een rijtje. Twintig procent korting is geen uitzondering.

Na vijven

 1. Stap samen in een autoWoon-werk-?verkeerkosten druk je door te carpoolen. ?Installeer kosteloos de Toogethr-app op je telefoon ?en je ziet meteen bij wie je in kunt stappen.
 2. Geef tijd in plaats van een cadeauVolle verjaardagskalender, lege portemonnee? ?Bied aan om een avondje op te passen, het gras te maaien, de keukenmuur een lik verf te geven of ?samen een lange strandwandeling te maken. Neem ?jij de thermosfles glühwein mee.
 3. Organiseer thuisfilmavonden ?Maak van de maandelijkse bioscoopavond met vriendinnen een thuisfilmavond. Als je je abonneert op Netflix (netflix.com, gratis één maand op proef, daarna € 7,99 per maand) heb je de keuze uit een gigantisch aanbod, van tv-serie Gossip Girl tot arthousefilm Y Tu Mamá También.
 4. Stap uit de sportschoolBen je relatief weinig in de sportschool te vinden? Gooi dat dure abonnement er dan uit en ga, eventueel met een clubje, hardlopen. Te koud? Neem een online personal trainer zoals Willeke Zorg (willekezorgworkoutclub.nl, gratis oefeningen of lidmaatschap à € 7,95 per maand, inclusief personal training en voedingsadvies).