Onderzoek: honden houden meer van hun baasje dan katten

Te lief.

Onderzoek: honden houden meer van hun baasje dan katten

We weten al dat honden goed zijn voor je gezondheid en dat het uitlaten van je hond je gelukkiger maakt, maar hoe voelt je hond zich over jou? Houden zij net zoveel van ons als dat wij van hun houden? 

Onderzoek

Nou, het blijkt dat ze dat misschien wel doen. Meer dan katten, dat is zeker. Blijkbaar houdt je hond bijna vijf keer meer van je dan jouw kat. Wat je kan helpen om een beslissing te nemen als het gaat om het debat tussen honden en katten. Een onderzoek toont aan dat honden een stuk aanhankelijker zijn. Dat is voor veel van ons geen verrassing, gezien het feit dat katten bekend staan als de meer afstandelijke soort.

Lees ook: 5 Bizarre feitjes over je lichaam die je waarschijnlijk nog niet wist

Liefdeshormoon

Neurowetenschapper Paul Zak nam speekselmonsters van tien honden en tien katten af voor de BBC-documentaire Cats vs Dogs. Vervolgens liet hij de huisdieren tien minuten spelen met hun baasjes voordat ze van elk dier een ander monster namen om te testen op oxytocine, ook wel bekend als het liefdeshormoon. Het blijkt dat honden een toename van 57,2% in oxytocine vertoonden, terwijl dat bij de katten slechts 12% was. Paul zei: 'Ik was echt verbaasd te ontdekken dat honden zo'n hoog gehalte aan oxytocine produceren. Het hondenniveau van 57,2 procent is een zeer krachtige reactie'. 

Onafhankelijk

Uit deze steekproef blijkt inderdaad dat deze honden vijf keer meer van hun baasjes houden dan katten. Hij vervolgde: 'Het was ook een leuke verrassing om te ontdekken dat katten überhaupt het stofje produceren. Katten lijken zich er in ieder geval bewust van dat hun baasje van hun houdt. Dus ook al zijn ze relatief onafhankelijker, je kat houdt wel van je, maar niet zo veel als je hond.

Lifestyle
  • Marie Claire UK
  • Hachi: A dog's tale