Hoelang zou een workout echt moeten duren?

Een simpele vraag, een minder simpel antwoord.

Jezelf in het zweet werken of in het ijzer hangen. Men weet dat sporten leuk te brengen, maar het blijft soms best afzien, zeker als het niet je forté is. Dus hoelang moet je het eigenlijk volhouden om er de vruchten van de plukken?

Trainingsdoelen

De een doet het liefst aan krachttraining en de ander doet zichzelf enkel een plezier met hardlopen. Wat je ook doet, volgens personal trainer Lauren Vickers is het het belangrijkst dat je geniet van je workout en dat je het regelmatig doet.

Hoelang je het dan moet doen? Da’s nog altijd lastig. “Er is geen magisch nummer dat dicteert hoelang je moet sporten. De intensiteit van je training moet je trainingsdoelen weerspiegelen”, vertelt Vickers aan Body and Soul. Die trainingsdoelen kunnen van alles zijn. Van gewichtsverlies tot spiergroei en van uithoudingsvermogen tot het bijhouden van je algehele gezondheid.

Richtlijnen

Hoelang je training moet duren, hangt dus helemaal af van jouw doelen. Wel is er een aantal richtlijnen. Het is het beste om elke dag actief te zijn. Volgens de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad zouden volwassenen minstens 150 minuten per week matig of zware inspanningen moeten verrichten. Hierbij valt wandelen al onder matige inspanning. Ook zouden mensen boven de 18 jaar het beste minimaal 2x per week krachttrainingen kunnen doen.

Wat Vickers zelf het liefst doet? “Een mix van HITT-sessies, krachttraining en pilates en ik wandel elke dag met de hond.” Maar wat voor jou het beste werkt? Dat ligt nogmaals af van jouw doelen en voorkeur. En onthoud, ook als je maar 10 minuten op een dag wandelt is dat nog altijd bezig dan helemaal niet wandelen.

Bron: Body and Soul, Gezondheidsraad | Beeld: Cliff Booth

Laatste nieuws