Wat er met je hersenen gebeurt als je een knuffel krijgt 

Het is als het ware een manier om je brein te laten weten dat je niet alleen bent. 

hersenen knuffel

Sinds corona uitbrak en we geboden werden 1,5 meter afstand te houden, zitten spontane knuffels er niet meer in. Toch hunkerden we ernaar. Gelukkig gloort er hoop aan de horizon. Demissionair minister Hugo de Jonge sprak zelfs van het deels loslaten van de 1,5 meterregel in juni. Dat is maar goed ook, want een knuffel heeft een grote impact op ons brein.

Interactie

Huidhonger is een begrip dat sinds de pandemie vaker werd aangehaald. Hoewel de een knuffeliger is dan de ander, hunkeren we veelal naar fysieke aanrakingen. “Positieve menselijke aanraking is een essentieel onderdeel van hoe we interactie zoeken met andere mensen”, vertelt psychotherapeut Emmy Brunner aan Stylist.

Een knuffel krijgen kan een positief effect hebben op onze hersenen, zeker als we gestrest of verdrietig zijn. “Als we elkaar aanraken, vermindert het stress en kunnen onze mentale en fysieke functionaliteit gedijen”, verklaart Brunner. Je lichaam maakt dan een stofje aan dat eigenlijk een natuurlijk tegengif tegen het stresshormoon cortisol is.

Dealen met covid

Sinds corona uitbrak ervaren we gemiddeld gezien meer stress dan voorheen. Daarbovenop kwam dan ook nog eens dat we niet konden knuffelen. Hierdoor werd een belangrijk coping-mechanisme weggenomen.

Dat we weer op terrassen kunnen zitten is leuk, maar volgens Brunner is het human touch waar we momenteel het meest naar hunkeren. “Sommigen van ons hebben de gebeurtenissen van het afgelopen jaar goed kunnen verwerken en toch zijn we bijna allemaal getroffen door een aanhoudend gevoel van onbehagen.” Daarbij gaat het volgens de psychotherapeut niet om wel of niet uit eten kunnen gaan. Het onbehagen gevoel wordt volgens haar veroorzaakt doordat we niet zomaar een arm om een vriend kunnen slaan.

Ons brein

Als iemand die we graag mogen ons aanraakt, maakt het brein oxytocine aan, een hormoon dat ook wel bekend staat als het gelukshormoon. Dit komt vrij als je iemand een knuffel geeft, als je een massage krijgt of als je de hand van je partner vasthoudt. “Het geeft ons een goed gevoel, het bevordert emotionele binding en het vermindert tegelijkertijd angstreacties in de hersenen.”

Een knuffel van een vriend, vriendin of andere geliefde krijgen, geeft niet alleen een gelukshormoon af. Het kan ook pijn verminderen en onze hartgezondheid bevorderen. Een knuffel van 10 seconden is al genoeg om je gezondheid een boost te geven! Dus zodra het kan, hug away!

Lifestyle
  • Stylist
  • Monstera