5 tekenen dat je meer stress hebt dan je denkt 

Een aantal signalen die je beter niet kunt negeren. 

meer stress

In deze tijden is het bijna onmogelijk om helemaal zonder stress te leven. Gelukkig zijn er verscheidene technieken die je kunt toepassen om stress tegen te gaan, maar dan moet je de tekenen van stress wel herkennen. Dit zijn signalen dat je meer stress hebt dan je wellicht dacht.

Je zegt te vaak ja 

Als we met stress kampen, verliezen we vaak zicht op onze persoonlijke grenzen. Zeg je vaak automatisch ja tegen bepaalde verzoeken? Dan duidt dat er volgens coach Nikki Bruno op dat je controle over je leven mist.

Je kampt met huidproblemen

Stress kan een hormonale schommeling veroorzaken. Denk je niet heel veel stress te hebben, maar ervaar je wel opeens meer puistjes? Dan kan die tensie maar zo de veroorzaker zijn. “Wat we denken en voelen kan een rol spelen in hoe onze huid eruitziet. Je huid schreeuwt als het ware tegen je dat je om je stresslevels moet denken”, vertelt dermatoloog Keira Barr aan Brit UK.

Je voelt je gestrest in situaties waarin je normaal blij bent

Samen met je vriend(in) een filmpje kijken, genieten van een heerlijk diner of lekker badderen. Dit zijn momenten waar de meesten intens van kunnen genieten. Voel jij je daarentegen tijdens zulke momenten alsnog anxious? Dan is ook stress hier waarschijnlijk weer de schuldige. Psychotherapeut Ginnifer Morley vertelt dat dit onrustige gevoel een teken van te veel stress is. In dit geval hield de stress al zo lang aan dat het voor een complexere angstreactie heeft gezorgd.

Je knarst met je tanden

Zelf heb je het ’s nachts niet door, maar als iemand naast je slaapt en diegene opeens opmerkt dat je tandenknarst, is er iets vaak niet pluis. Volgens psycholoog Melanie Chinchilla is tandenknarsen een teken van stress, zeker als dit iets is dat je normaal niet doet. Stress aanpakken is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Zorg er in dit geval wel voor dat je een bitje draagt kom slijtage aan de tanden te voorkomen.

Je eet je gevoelens

Jezelf af en toe trakteren op een zak chips of andere snacks is een absolute must. Maar eten om je gevoelens te kalmeren is niet de juiste manier om met stresvolle situaties om te gaan. Diëtiste Samantha Harmon ziet het echter vaak gebeuren dat mensen gaan eten om hun emoties te sussen.

Als jij dit ervaart – of op een andere manier onder stress gebukt gaat – is het belangrijk om te achterhalen waardoor de stress veroorzaakt wordt om zo te kunnen vaststellen wat je ertegen kunt doen. En ja, dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Praat erover met anderen of schakel de hulp van een professional in.

Misschien ook voor jou:
Wat er met je hersenen gebeurt als je een knuffel krijgt 
Lifestyle
  • Brit UK
  • Liza Summer