Kan yoga nidra écht je slaap verbeteren?

We leggen je de voordelen uit.

Ooit al van yoga nidra gehoord? Het is een vorm van yoga die zou helpen om een betere nachtrust te krijgen. Als je 's avonds moeilijk in slaap komt en je iets anders wilt proberen dan meditatie, breathwork, lichaamsbeweging of mindfulness, dan is yoga nidra misschien wel iets voor jou. We leggen je de voordelen uit.

Wat is het?

Yoga nidra draait, volgens yogalerares Eva Hamilton, om diep luisteren. En in tegenstelling tot andere vormen van yoga, is er bij yoga nidra geen sprake van beweging. Het helpt je lichaam te laten rusten en je in een staat te brengen waarin je noch wakker bent, noch slaapt. Hoe je dit doet? Door middel van een reeks mentale oefeningen en visualisaties.

“Yoga nidra wordt vaak een soort meditatie genoemd, maar het is nuttiger om het te zien als een staat van bewustzijn”, legt de yogalerares uit aan Stylist. “Deze vorm van yoga is een kans om het lichaam mindfully te laten rusten terwijl je de geest ontspannende suggesties geeft.”

Hoe werkt het?

Hamilton legt verder uit dat de mentale oefeningen en visualisaties tijdens yoga nidra zijn ontworpen om je te helpen spanning los te laten. Je doet dit door verschillende gebieden van je hersenen te stimuleren. “Terwijl je dieper ontspant en de begeleiding van yoga nidra volgt, wordt er aan je gevraagd om je bewuste geest langs verschillende plekken in je lichaam te laten gaan. Dit helpt uiteindelijk om verschillende delen van de hersenen te stimuleren.”

Enne, wist je dat je in een toestand terecht kunt komen waarin je niet zeker weet of je wakker bent of slaapt? “Dat is precies waar we willen zijn met deze vorm van yoga. We proberen wakker te blijven en toch toegang te krijgen tot het onderbewustzijn.”

De voordelen

Een van de grote voordelen van yoga nidra is dat het het lichaam helpt te ontspannen en tot rust te komen. And that's not all. Want volgens Hamilton zijn er namelijk nog meer voordelen aan deze vorm van yoga verbonden, zo zou het onder anderen mentale stress verminderen, fysieke spanning loslaten, je creativiteit vergroten, je geheugen verbeteren én je algehele gezondheid en genezing ondersteunen.

Zo beoefen je yoga nidra

Wil je yoga nidra een keer zelf proberen? Let's do it! Het eerste wat je moet doen is het vinden van een oefening die gericht is op het bevorderen van een betere slaap. Deze yoga vorm wordt vaak voorgesteld aan mensen die worstelen met in slaap komen, maar sommige soorten yoga nidra oefeningen kunnen je juist helpen om je meer wakker te voelen en je energie een boost geven. Het is dus belangrijk dat je de juiste yoga nidra oefening vindt, voordat je begint.

Hamilton raadt aan om even op YouTube te zoeken naar een oefening die bij je past. Als je dit eenmaal gevonden hebt, hoef je alleen nog maar te zorgen dat je je op je gemak voelt. “Ik raad aan om wat steun onder je hoofd en knieën te leggen en ervoor te zorgen dat je warm genoeg bent. Je lichaamstemperatuur zal dalen als je ontspant, dus het is fijn om onder een deken te liggen. Een yoga nidra oefening duurt over het algemeen tussen de 20 en 40 minuten.” Let the magic begin!

Bron: Stylist | Beeld: Elly Fairytail

Laatste nieuws