Waarom met je mond open slapen niet zo onschuldig is als je denkt

Wees gewaarschuwd...

Het is niet het meest charmante gezicht voor diegene die naast je ligt, maar velen van ons slapen nou eenmaal met onze mond open. Het lijkt misschien zo onschuldig – en soms ook best schattig – maar niks is minder waar.

Zuurtegraad

Naast dat je met een gortdroge mond wakker wordt, is het ook nog eens slecht voor je gebit. Doordat de zuurgraad in je mond ’s nachts omhoog gaat, omdat simpelweg je mondholte uitdroogt, creëer je een perfecte omgeving voor tandbederf en tanderosie. Het zijn overigens vooral mannen die uit moeten kijken, aangezien van hen maar liefst 30 procent met hun mond open slaapt.

Tandbederf

“Onze studie is de eerste die de veranderingen in de mond en van pH-waarden over verschillende dagen registreert. De resultaten tonen aan dat ademen door de mond een belangrijke factor is bij tandbederf”, laat onderzoeker Joanna Choi weten.

Waar de pH-waarden in je mond ongeveer 7,7 zijn, verandert dit naar 6,6 wanneer je met je mond open slaapt. Bij sommige mensen zakken de waarden zelfs naar 3,6, waardoor het slapen met je mond open bijna net zo erg is als dat je voor het slapen gaan nog een glas met sap of frisdrank drinkt. Oeps…

Bron: Happy in Shape | Beeld: iStock

Laatste nieuws