Deze 3 fases ga je door als je net in een nieuwe relatie zit 

Pas daarna kun je je relatie echt goed begrijpen, aldus een relatie-expert. 

Tijdens de eerste maanden van je relatie voel je je vaak een verliefde tiener. And let’s be honest, soms gedragen we ons dan ook een beetje zo. Heerlijk, samen in jullie bubbel. Maar of je relatie ook is opgewassen tegen het echte leven, dat weet je volgens een relatie-expert pas als jullie deze drie fases doorlopen hebben.

De drie fases

De relatie écht aangaan? Dat doe je volgens zelfhulppsycholoog Savannah Gamblin pas als je een bepaald aantal fases doorlopen hebt met je lief. De eerste fase, zo vertelt Gamblin op TikTok, is de honeymoon-fase. “We all know that one.”

De tweede fase is volgens de psycholoog de ontrafeling. “Dit is wanneer je de slechte gewoonten van je partner en de gebreken in de relatie begint te zien.” Hoe leuk je het ook met je geliefde hebt, er zijn altijd dingen die je wat minder leuk aan diegene vindt, zo stelt Gamblin. “De gebreken zijn er, je moet alleen beter kijken.”

De derde fase staat in het teken van realisering. Wanneer je denkt: 'oh, is dit waarmee ik moet dealen?', dan ben je volgens Gamblin in de derde fase belandt. “Vaak blikken we tijdens deze fase terug op de honeymoon-fase. We denken dan: zo moet het zijn. Maar dat is een illusie.” In deze derde fase is het belangrijk om de problemen die jullie hebben te erkennen en om erachter te komen hoe jullie daar samen uitkomen.

Nuance

Relatietherapeut Holly Roberts kan zich deels vinden in de fases van Gamblin. Al wil ze benadrukken dat die fases wel erg zijn versimpeld. Ze erkent dat er inderdaad een honeymoon-fase is, maar weet ook dat niet iedereen in de tweede of derde fase terecht komt. “Veel van ons willen de negatieve aspecten van een relatie niet inzien. Lastige periodes of moeilijk gedrag kan wel aanwezig zijn, maar de impact ervan is niet altijd duidelijk, of we kiezen ervoor dat te negeren.”

Roberts stelt daarom dat er eigenlijk nog een fase is: ‘we gaan er maar gewoon mee verder’-fase. Volgens de therapeut bevinden de meeste mensen zich in deze fase. “We kunnen van onze partner maar een beperkte hoeveelheid veranderingen verwachten. Het kan nuttig zijn om ook naar ons eigen gedrag te kijken. Wees nieuwsgierig naar wat jij kan doen in de relatie om problemen te verhelpen.” Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat elke relatie een keer z’n downs zal hebben. En dat is oké.

Bron: HuffingtonPost | Beeld: Jakob Owens

Laatste nieuws