Science says: je voelt je beter als je even met je moeder belt

Het heeft een fijn gezondheidsvoordeel, maar los daarvan is het natuurlijk fijn om even bij te kletsen.

We zijn volwassen vrouwen die allemaal weten hoe we onze boontjes moeten doppen. Maar soms heb je van die dágen. Misschien viel de apk van je auto veel hoger uit dan je dacht, hield de wasmachine ermee op of heb je flink de wind van voren gekregen van je baas. En op zulke momenten kan het erg fijn zijn om even met je moeder te bellen.

Bellen met moeder

Je moeder is waarschijnlijk de eerste die je belt wanneer je goed of juist slecht nieuws hebt. Als jullie een goede band hebben, bel je haar misschien ook weleens zomaar op om bij te kletsen. Kom jij voor je gevoel meteen tot rust wanneer je haar stem weer hoort? Dat is heel logisch, als we de wetenschap mogen geloven. Een belletje met je moeder zorgt er namelijk voor dat je lichaam het hormoon oxytocine aanmaakt en dat het stresshormoon cortisol vermindert. Dit blijkt uit onderzoek van University of Wisconsin-Madison.

Knuffelhormoon

De oxytocine-hormonen die je lichaam aanmaakt staan ook wel bekend als het ‘knuffelhormoon’, deze is belangrijk bij sociale contacten en tegen stress. Wat de onderzoekers opviel, is dat de oxytocine-aanmaak van een telefoontje naar je moeder gelijk staat aan haar in real life spreken. Ter vergelijking: een appje komt niet eens in de buurt van deze resultaten.

Onderzoek onder vrouwen

Een kleine sidenote bij dit onderzoek, is dat het alleen is uitgevoerd onder vrouwen. Dat neemt niet weg dat iedereen weleens kampt met stress, vooral in de onzekere tijden waarin we momenteel zitten. Een belletje naar je moeder kan dus helemaal geen kwaad. Daar doe je haar een groot plezier mee én je eigen gezondheid is je dankbaar!

Bron: Dingen voor vrouwen | Beeld: He’s just not that into you

Laatste nieuws