Blijkbaar kunnen vriendschappen net zo intens zijn als romantische relaties

En waarom het zo belangrijk is om naast je relatie ook een aantal goede vrienden te hebben.

vriendschappen

Met vriendinnen spendeer je wellicht minder tijd dan met een partner, maar vriendschappen zijn ook waardevolle relaties. Sterker nog, een vriendschap kan net zo intens zijn als een partnerrelatie.

Vriendschapsdag

Vandaag, 3 november, is het Nationale Vriendschapsdag. Tijd om even stil te staan bij de waardevolle vriendschappen die je hebt. Want net als een partner, kunnen ook je vrienden jouw rots in de branding zijn. "Qua intensiteit doen vriendschappen niet onder voor een partnerrelatie", vertelt Prof. Dr. Beate Völker, expert op het gebied van sociale netwerken en directeur van onderzoeksinstituut NSCR, aan Stichting Vier de Vriendschap.

Dr. Völker haalt daarbij het principe van Aristoteles aan, zo kun je vriendschappen onderscheiden in drie dimensies: plezier, groei en nut. "Plezier zit in het onderlinge contact, bij vrienden voel je je gezien en op je gemak. Groei is dat je als vrienden het beste in elkaar naar boven haalt. En nut houdt in dat je elkaar helpt, dat je als vrienden voor elkaar klaar staat. Deze beschrijving is van alle tijden: de dimensies geven aan hoe rijk vriendschap is en hoeveel facetten het heeft.” Niet zo gek dus, dat een vriendschap net zo intens kan zijn als een romantische relatie.

Het belang van vrienden

Ongeacht of je een partner hebt, zijn vrienden en vriendinnen erg belangrijk. Zo noemt Dr. Völker vrienden sparringspartners. "Ze hebben een ander perspectief dan je partner of je ouders", stelt ze. "Vrienden zijn onbaatzuchtig betrokken bij jou. Ze geven heel veel ruimte. Een vriend brengt je ook tot nieuwe dingen, kan je uitdagen en inspireren."

Daarnaast hebben vrienden ook nog eens een positief effect op onze gezondheid. Voor het immuunsysteem om precies te zijn. Zo legt de professor uit dat een goed vriendennetwerk stressverlagend werkt. Een uitkomst die Dr. Völker niet verrassend vindt. "Als je je niet goed voelt, helpen vrienden je met praktische dingen en ze bieden je afleiding, gezelschap en inspiratie." Bovendien zou je beste vriend of vriendin ook de kans op Alzheimer kunnen verkleinen. "Het lijkt erop dat het onderhouden van vriendschappen ook de kans op Alzheimer verkleint. In verschillende onderzoeken blijkt dat ouderen die een vitaal netwerk hebben, minder vaak Alzheimer krijgen.”

Lifestyle
  • Stichting Vier de Vriendschap
  • Grey's Anatomy