10 signalen dat je te veel cortisol aanmaakt en wat je daartegen kunt doen

Van vergeetachtigheid tot een verstoord spijsverteringsstelsel.

Een beetje stress is niet erg, maar te veel spanning is funest voor je gezondheid. Dit zijn tien signalen dat je te veel van het stresshormoon cortisol aanmaakt en wat je ertegen kunt doen.

1. Je slaapt niet goed

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je cortisolniveau ’s avonds daalt. Als je ’s nachts te veel van dit stresshormoon aanmaakt, kan het zijn dat je ligt te draaien en te woelen in bed. Het gevolg? De volgende ochtend ben je niet goed uitgerust.

2. Je voelt je moe

Moeheid door een hoog cortisol kan ook komen doordat je bijnieren uitgeput raken als het niveau van dit stresshormoon voortdurend te hoog is. Heb je het gevoel dat de energie helemaal uit je tenen moet komen? Grote kans dat je je minder moe voelt als je je stressniveau verlaagt.

3. Je hebt hoofdpijn

Als je bijnieren uitgeput raken door een hoog cortisol, dan kan dit naast moeheid ook klachten geven als hoofdpijn. Er circuleert dan te veel van het stofje prolactine door je lichaam. Dit maakt je lijf gevoeliger voor pijn. Ook migraine kan opspelen door een te hoog cortisol. Door je stressniveau te verlagen, neemt de hoofdpijn waarschijnlijk af.

4. Je hebt een slechte weerstand

Snap je maar niet waarom je steeds verkouden bent? Dat kan weleens te maken hebben met een te hoog cortisol. Het stresshormoon verlaagt namelijk je lichamelijke afweer, waardoor je vatbaarder bent voor ziekteverwekkers. Naast voldoende vitamines en mineralen is het voor je weerstand dus belangrijk om je stressniveau te verlagen.

5. Je kunt niet van chocola en koekjes afblijven

Cortisol laat je bloedsuikerspiegel stijgen, waardoor je lichaam insuline gaat aanmaken. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel weer daalt. Dit ervaar je als honger en trek in zoetigheid. De volgende keer dat je niet van chocola kan afblijven, de rol koekjes in één keer op gaat of je steeds naar de snoeppot loopt, weet je dat dit komt doordat je stress ervaart en je eigenlijk ontspanning nodig hebt. Lees hier wat je kunt doen om werkstress te verminderen.

6. Je komt aan in gewicht

Als je toegeeft aan je trek in zoetigheid, krijg je al gauw meer koolhydraten en calorieën binnen dan je nodig hebt. Het teveel aan brandstof slaat je lichaam op als vet. Bij een te hoog cortisol kun je vooral te maken krijgen met buikvet. Hoe dat komt en wat je eraan kunt doen, kun je in dit artikel lezen.

7. Je maag en darmen spelen op

Wist je dat je spijsverteringsstelsel erg gevoelig is voor stress? Als je lichaam te veel cortisol aanmaakt, kun je last krijgen van de volgende spijverteringsklachten:

  • Brandend maagzuur
  • Pijn in de onderbuik
  • Drukkend gevoel in de maag
  • Oprispingen
  • Constipatie
  • Diarree
  • Misselijkheid
  • Braken

8. Je bent vergeetachtig

Ben je vaak je sleutels kwijt? Ook dit kan het gevolg zijn van een te hoog cortisol. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat bepaalde delen van je hersenen in volume afnemen. Dit is bijvoorbeeld het geval met de hippocampus. Hierdoor heb je meer moeite met bepaalde geheugentaken die door dit hersengebiedje worden verzorgd.

Een knoop in je zakdoek kan helpen om je geheugen te versterken, maar daarnaast is voldoende ontspanning eveneens belangrijk om je brein optimaal te laten functioneren.

9. Je bent angstig

Je kent het nerveuze, gejaagde gevoel van stress vast wel. Op zich niets mis mee, tenzij dit gevoel weken of maanden aanhoudt. Als je cortisolniveau langere tijd te hoog is, kunnen laaggradige ontstekingen in je lichaam ontstaan.

Laaggradige ontstekingen kunnen op hun beurt voor een angstig gevoel zorgen. Dat komt doordat er een enzym vrijkomt dat je angstig maakt. Onderzoek daarom welke situaties je stress bezorgen en probeer deze stressoren uit je leven te weren, zodat laaggradige ontstekingen en angst afnemen.

10. Je voelt je down

Een te hoog cortisolniveau kan je een somber en neerslachtig gevoel geven. Dat komt doordat het hormoon de aanmaak van het gelukshormoon serotonine onderdrukt.

Bron: Annemiek | Puur Figuur | Beeld: Liza Summer

Laatste nieuws