Ai: volgens een podoloog zijn dit de slechtste sandalen waar je in de zomer op kunt lopen

Een podoloog vertelt waar een goed paar sandalen aan moet voldoen.

Deze week treffen we het in Nederland met de temperaturen en dat betekent één ding: we trekken de zomerse kleding weer uit de kast. Grote kans dat jij ook je footwear afstemt op het weer. Al hoopt een podoloog dat je niet de volgende fouten maakt met je zomerse en luchtige sandalen.

Gebrek aan support

Draag je bepaalde sandalen of flipflops alleen om van je hotelkamer naar het zwembad te lopen? Dan is veel geoorloofd. Hul je je voeten daarentegen in bepaalde schoenen om een hele dag op te lopen? Dan zijn er verscheidene do's en don'ts. Podoloog Emma McConnachie vertelt er meer over aan Who What Wear. "De grootste fout die mensen kunnen maken, is doen alsof teenslippers of zwembadschoenen hetzelfde kunnen als een paar wandelsandalen", vertelt ze. En McConnachie weet met meer dan 23 jaar ervaring in de podologie waar ze het over heeft.

"Mensen denken al snel dat iets wel door kan gaan voor een sandaal, ook als het eruit ziet als een slipper. Maar je moet kijken naar de zool en de bouw van de schoen." Als een sandaal of slipper niet genoeg support biedt, ga je als het ware je tenen 'klauwen' om te voorkomen dat je voet uit het schoeisel schiet. Dit kan volgens McConnachie voor problemen zorgen. Je kunt dan sneller vallen of je enkel verdraaien. Bovendien loopt het nu ook niet bepaald comfortabel.

Slechtste zomer footwear

Volgens McConnachie kun je dus beter geen flipflops dragen, of typische zwembadslippers, ook wel pool sliders genoemd.

Wil je het juist goed doen? Dan raadt de podoloog aan om altijd te kiezen voor platte sandalen met drie stevige bandjes: een band die over de voorkant van je voet loopt, een die over het midden van je voet gaat en een die je enkel support aanbiedt.

Draag jij in de zomer graag sandalen met hak? Dan heeft McConnachie daar ook nog wat over te zeggen. "We adviseren om schoenen met hak te vermijden", stelt ze. "Maar als je hakken wilt dragen, adviseren we in het algemeen om te kiezen voor hakken die niet hoger zijn dan 2,5 centimeter. Draag je wel vaak hakken? Dan zouden we wel adviseren om te variëren in de hoogte. Als je altijd dezelfde hoogte hak draagt, kunnen de spieren in de achterkant van je benen krimpen."

Bron: Who What Wear | Beeld: BrunoPress