Zo houd je je menstruatiecyclus bij als je niet ongesteld wordt

Het is wel degelijk mogelijk.

Ook als je (tijdelijk) niet ongesteld wordt, is het mogelijk om je menstruatiecyclus te tracken. Hoe werkt dat en hoe doe je het? Gynaecologe Sarah Welsh vertelt er meer over bij Stylist.

Meer bewustzijn

Steeds meer vrouwen houden hun menstruatiecyclus bij. Dat heeft als grote voordeel dat je je bewust wordt van patronen in de cyclus. Je wordt je meer bewust van je algehele gezondheid en je tast minder snel in het duister als je plots last krijgt van bepaalde symptomen. Daarnaast is het natuurlijk een goede manier om te weten wanneer je het vruchtbaarst bent, mocht je zwanger willen raken.

Hoe de cyclus in elkaar zit

Vaak wordt het bijhouden van een menstruatiecyclus gekoppeld aan ongesteldheid – maar hoe werkt dat dan als je niet maandelijks bloedt? Gynaecologe Sarah Welsh laat haar licht op de kwestie schijnen. Ze begint bij de basis. “Dag 1 van de menstruatiecyclus is de eerste dag van je ongesteld, en de meeste vrouwen hebben een cyclus met een lengte van 21 tot 35 dagen. De menstruatiecyclus heeft vier fasen, die worden aangestuurd door de verandering in hormonen: de ongesteldheid, de folliculaire fase, de ovulatie en de luteale fase.”

Lifestyle plannen

Het grote voordeel van het bijhouden van je cyclus is dus dat eventuele onderliggende gezondheidsproblemen sneller aan het licht komen. “Het zorgt er niet alleen voor dat je patronen gaat zien, maar ook dat je weet wanneer je het vruchtbaarst bent en wanneer je ovuleert”, aldus Welsh. “Het zorgt ervoor dat je je lifestyle om je cyclus heen kunt plannen en meer in touch bent met je lijf. Mocht er bovendien iets out of the ordinary zijn, dan heb je een verslag dat je aan je dokter kunt laten zien.”

Van alles bijhouden

Hoe kun je je cyclus nou precies bijhouden als je niet ongesteld wordt? Het is vooral handig om te werken met lijstjes. Daarop houd je bij:

  • Of je sex hebt gehad (en zo ja, of dat beschermd of onbeschermd was)
  • Wat voor tests je hebt laten doen (bijvoorbeeld een ovulatietest)
  • Wat voor anticonceptie je hebt gebruikt
  • Mogelijke factoren die volgens jou van invloed zijn op je ongesteldheid of het uitblijven daarvan

Dit kun je allemaal zelf met pen en papier bijhouden, maar er zijn tegenwoordig ook allerlei handige apps voor. Daarop kun je dagelijks invullen wat je merkt en of je het gevoel hebt dat er iets anders is dan anders.

Kanttekeningen

Welsh wil hier wel graag een aantal kanttekeningen bij plaatsen. “Als je niet ongesteld wordt, kun je je cyclus op deze manier prima bijhouden. Het wordt alleen wel erg lastig om je ovulatie te identificeren. Ongesteldheid en ovulatie gaat hand in hand, maar het is mogelijk om te ovuleren zonder dat je ongesteld wordt.”

Daarnaast is het lastiger om je cyclus bij te houden als je niet ongesteld wordt, maar wel anticonceptie gebruikt. “De rol van anticonceptie is immers om je hormoonbalans te veranderen”, aldus Welsh. De moraal van het verhaal is dus: het is altijd verstandig om je menstruatiecyclus bij te houden, maar ook om naar de dokter te gaan zodra je iets niet vertrouwt.

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws