Geen zin om extra taken uit te voeren, of überhaupt geen zin om naar het werk te gaan: we ervaren allemaal weleens van dit soort dagen. Zien al jouw dagen er daarentegen zo uit? Dan is de kans aanwezig dat je je schuldig maakt aan 'quiet quitting'.
Wat is het?
Het minimum doen om je baan te behouden, maar ook niets meer dan dat. Dat is hoe je quiet quitting kunt omschrijven. De term bestaat al een tijdje, maar krijgt nu op social media veel aandacht. "Je voert je taken uit, maar houdt de gedachten niet langer in stand dat veel taken op je werk je leven moet zijn", legde TikTokker @zkchillin uit in een video over quiet quitting die viraal ging.
Quiet quitting was altijd al een ding, maar na de pandemie heeft dit begrip – ook wel bekend als 'coasting' – veel meer aandacht gekregen. Iets wat niet heel gek is. Uit onderzoek van Gallup onder 27.000 werknemers blijkt dat maar 36 procent zich vorig jaar verbonden voelde met hun baan.
Schuilen
Mensen die zich schuldig maken aan dit fenomeen, sparen hun energie vaak om te kunnen zoeken naar een andere baan. Of, wat tijdens de pandemie veel gebeurde, mensen hielden 'zich schuil'. Ze wachtten tot de pandemie voorbij was en zich betere kansen zouden voordoen. Mensen behielden hun baan omdat ze een vast inkomen fijn vonden en wilden profiteren van de benefits van het bedrijf. Ook zeiden veel mensen dat ze geen energie hadden om op zoek te gaan naar een andere baan.
Ook carrièrecoach Bryan Creely heeft opgemerkt dat steeds meer mensen zich schuldig maken aan quiet quitting. Hij vermoedt dat werknemers opgebrand zijn door ontslagen door corona en door het feit dat we de ene keer volledig thuis moeten werken en de andere keer weer op kantoor worden verwacht. En ook de inflatie speelt een belangrijke rol. "Als je maar een loonsverhoging van 2 of 3 procent krijgt, terwijl de inflatie 8 tot 9 procent is, gaan mensen zich afvragen: Waarom werk ik dan zo hard?", zo legt hij uit aan Huffpost.
Nadenken
Soms maken mensen zich ook schuldig aan quiet quitting, omdat ze zich niet thuis voelen in hun werkveld, maar ze ook niet weten wat ze dan wél willen. Volgens Nadia De Ala, founder van Real You Leadership, is quiet quitting de eerste stap tot daadwerkelijk ontslag nemen. "Ik denk dat het een strategie is om een beetje te rusten, betaald te krijgen en om ruimte te creëren om na te denken over wat echt belangrijk voor je is. Om te beslissen welk werk het beste past bij de levensstijl die je wilt." Want, dat moet wel duidelijk zijn, mensen die aan quiet quitting doen, voeren hun werktaken nog wel gewoon uit.
"Een misvatting over quiet quitting is dat je helemaal niets doet", weet Creely. "De echte definitie van quiet quitting is dat je doet wat je functieomschrijving van je vraagt, en niets meer dan dat. Geen extra projecten aannemen, geen vrijwilligerswerk doen, je computer om 5 uur afsluiten en weggaan."
Bron: Huffpost | Beeld: iStock