Het overkomt ons net iets te vaak: we zijn de hele dag moe, maar hebben 's avonds geen zin om naar bed te gaan. Uiteindelijk halen we het tijdstip dat we voor onszelf als doel hadden gesteld bij lange na niet. De volgende dag zitten we weer vermoeid voor ons uit te staren. Waarom stellen we naar bed gaan toch zo lang uit?
Te laat naar bed
Zeker als je weet dat je de volgende dag vroeg op moet staan, is het handig om op tijd te gaan slapen. Toch lukt dat in veel gevallen niet en word je ’s ochtends uitgeput wakker. Dat scenario is voor enorm veel mensen herkenbaar. In 2014 vroegen onderzoekers van de Universiteit Utrecht meer dan 24.000 Nederlanders naar hun avondroutine. Bijna driekwart van hen gaf toen aan minstens een keer per week later te gaan slapen dan de bedoeling was. De helft van die groep deed dat zelfs meer dan drie keer per week.
Redenen voor het uitstellen
Waarom stellen we het moment waarop we gaan slapen zo vaak uit? Volgens psychologen zijn er meerdere redenen voor. Je kunt bijvoorbeeld afgeleid raken (meestal door een scherm) en de tijd helemaal vergeten. Het kan ook zijn dat je jezelf wilt ‘belonen’ voor een lange dag en daarom besluit de bedtijd uit te stellen. Een andere reden is dat je moeite kunt hebben om te accepteren dat de dag voorbij is.
Gebrek aan zelfcontrole
Onder de streep draait het allemaal om zelfcontrole (en het gebrek daaraan). Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam ontdekten in 2018 dat mensen die gedurende de dag vaker verlangens moeten weerstaan, ’s avonds ook vaker hun slaap uitstellen. Hun zelfcontrole is in die uren dan al opgeraakt, waardoor ze niets meer overhebben voor hun slaapschema.
Worstel jij ook vaak met het ‘ik wil niet naar bed’-probleem? Dan zit er helaas dus niets anders op dan jezelf streng toespreken en eerder afscheid nemen van de verslavende schermen of dat leuke boek. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn!
Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock