Good to know: zo zwaar mag je schoudertas dus zijn

Dat er vijftien liter in je handtas past, betekent niet dat je dit ook moet doen.

Heb jij altijd je handtas bij je? Dan draag je er waarschijnlijk meer in dan alleen je portemonnee, telefoon een sleutels. Ja, het is allemaal praktisch, maar die waterfles, tissues, make-up, parfum, snacks en powerbank wegen wel wat.

Tien procent-regel voor schoudertassen

Een overstuffed bag is niet alleen onpraktisch, maar het is ook slecht voor je postuur. Om je rug en je schouders te beschermen is het verstandig om je aan de richtlijnen van chiropractor dr. Evelyn Haworth te houden. Zij bedacht ook de Tru-Align Body System, dus zij kan het weten. Dit is een systeem dat aangeeft hoe zwaar je tas maximaal mag zijn om je lichaam geen schade te berokkenen.

Het klinkt misschien heel ingewikkeld, maar dat is het niet. Neem tien procent van je eigen lichaamsgewicht, dit is een makkelijke manier om uit te rekenen hoe zwaar je schoudertas mag zijn. Weeg je tachtig kilo? Dan mag je schoudertas niet zwaarder zijn dan acht kilo. Weeg je zestig kilo? Dan geldt voor jou een maximum van 6 kilo. Daarbij maakt het niet uit hoe je de tas draagt, kruislings of recht naast je lichaam. Het heeft echter wel zin om te wisselen tussen beide schouders en om een zo breed mogelijk hengsel te kiezen.

Tassensoorten

Draag jij liever een rugzak dan een schoudertas? Dan kun je iets meer spullen meenemen. Een rugzak die je op beide schouders draagt, mag namelijk twintig procent van je lichaamsgewicht zijn. Maak een volle rugzak ook vast rond je middel, op die manier verdeel je de belasting optimaal over je lichaam.

We nemen natuurlijk niet altijd een schoudertas of rugzak mee. De meeste vrouwen hebben dan ook tassen in alle soorten en maten. Een kleine tas kan ideaal zijn voor een kort uitstapje of een andere gelegenheid waarbij je minder spullen nodig hebt. Zorg ervoor dat een kleine tas met kort hengsel niet zwaarder is dan 4,5 kilo. Een clutch maak je het liefst niet zwaarder dan 2,5 kilo. Je armen en schouders zullen je dankbaar zijn!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws