De do's en don'ts wanneer je voor het eerst een leiderschapsfunctie bemachtigt

"Denk niet dat je altijd 100 procent klaar moet zijn voor zo'n functie, 80 procent kan al genoeg zijn met de juiste kwaliteiten en can-do mindset."

De meeste mensen worden niet benoemd tot leidinggevende omdat ze een team zo goed kunnen aansturen, maar omdat ze verdomd goed zijn in hun functie. Maar om leiding te geven, moet je natuurlijk meer kunnen dan dat.

Geloof in jezelf

De meeste mensen hebben niet voor leidinggevende geleerd als ze een managing positie bemachtigen. Geldt dat voor jou? Dan is het volgens Fadime Elvan belangrijk om in jezelf te blijven geloven. En Fadime kan het weten, als Managing Director van Coty Benelux (Max Factor) heeft ze zelf de nodige ervaring als manager opgedaan. "Het is belangrijk om in jezelf te geloven, maar je moet ook mensen om je heen hebben die in jou geloven", deelt ze met Marie Claire. En natuurlijk moet je over de juiste skillset bemachtigen. "Het is natuurlijk ook belangrijk dat je weet waar je het over hebt, dat jij je team mee kan nemen in jouw visie en dat je hen een kader kunt geven."

En of je nu nog maar net een manager bent of dat al jaren bent, het is cruciaal dat je daadkrachtig bent én dat je empathie kunt tonen. "Het is belangrijk dat je daar balans in houdt. Je moet daadkrachtig kunnen zijn, maar het is ook belangrijk dat jij kunt luisteren naar wat jouw team nodig heeft. Uiteindelijk is het een team effort en moet je het samen in gang zetten."

Valkuilen

Als je voor het eerst een managing functie bemachtigt, wil je natuurlijk laten zien dat jij leiding kunt geven. Fadime waarschuwt er echter voor dat je niet te daadkrachtig moet overkomen. "Het moet niet overslaan in arrogantie", deelt ze. "Het is goed dat jij achter je eigen visie staat, maar je moet wel flexibel zijn en weten wat de realiteit is. Als leider kun je niet in alles goed zijn, daarom is het belangrijk dat je experts in je team hebt die jij vertrouwt en dat jij openstaat voor hun mening."

Fadime tijdens haar panelgesprek op The Self-Made Summit. Beeld: Kirsten van Santen.

Zorg voor rolmodellen

Heb jij die leidinggevende positie nog maar net, of moet je 'm nog bemachtigen? Dan is het volgens Fadime fijn om rolmodellen te hebben. "Die hebben mij erg geholpen", deelt ze. "Als jij iets wilt bereiken en jouw rolmodel heeft dat doel bereikt, dan zie je dat het haalbaar en realistisch is".

Ook deelt Fadime dat je niet te kritisch over je eigen kunnen moet zijn voor jij een rol als leidinggevende durft aan te nemen. "Denk niet dat je altijd 100 procent klaar moet zijn voor zo'n functie, 80 procent kan al genoeg zijn met de juiste kwaliteiten en can-do mindset. Dus show some guts en grijp die kans als je op die 80 procent zit. Jouw kwaliteiten hebben je al tot een bepaald niveau gebracht, en dat is niet zomaar!"

Beeld: Kirsten van Santen