7 tips waarmee jij voornemens echt vol houdt

Experts geven tips

Vaker naar de sportschool, gezonder eten en meer sparen. We beginnen het jaar altijd optimistisch met een lijstje voornemens, maar na een paar maanden lijken we die toch weer vergeten te zijn. Met deze tips ben je weer back on track!

1. Het begint met liefde

"We willen allereerst beginnen met self-compassion", stelt therapeute Juulia Karlstedt. En wat betekent dat? Accepteren dat verandering moeilijk is, en dat je je best doet in plaats van jezelf af te kraken als het even niet lukt. "Wanneer je heel zwart-wit alleen maar over doelen nadenkt, kun je de vooruitgang die je al hebt gemaakt uit het oog verliezen" aldus Karlstedt.

2. Positief denken

Het tweede punt hangt hiermee samen. Alexis Powell-Howard deelt dat je er veel aan kunt hebben om je successen ergens bij te houden. Door alles op te schrijven, hoe klein ook, voorkom je dat je vast komt te zitten in een stroom negativiteit van alle dingen die je nog niét hebt bereikt.

3. Be real

Lifestyle coaches Summer Jupp en Zinzi Miller-Blake stellen dat je voornemens wel bij jou moeten passen. "Passen die voornemens nog bij de versie van jou die hier vandaag zit? Of de jou van deze week? Deze maand?", stellen zij. No shame in het bijstellen van je voornemens als ze niet meer bij je passen! "Het hebben van een voornemen zou toekomstige groei niet moeten belemmeren", aldus de experts.

4. Stapje terug

Hier hoort ook bij dat je het soms gewoon rustiger aan moet doen. Grootse doelen zijn mooi, maar als je ze niet kunt halen, werkt dat weinig motiverend. Karlstedt heeft een goede tip: "Vraag jezelf af hoe groot de kans is dat je vandaag iets kunt doen op een schaal van nul tot tien. Nul betekent dat de kans erg klein is, en tien betekent dat je dit nu per direct probleemloos zou kunnen doen." Idealiter wil je dat je plannen ergens rond een zeven zitten, volgens Karlstedt.

5. De grote vraag

Okee, het is misschien een cliché, maar daarom niet minder waar: it starts with why. Vraag jezelf eens af: wáárom is het belangrijk dat je deze veranderingen maakt? Doe je het omdat jij het wilt en je er goed bij voelt? Of doe je het omdat het voelt alsof het moet?

6. Habit stacking

Powell-Howard heeft nog een gouden tip: afzonderlijk lijken al die kleine veranderingen misschien te veel om bij te houden. Maar als je verschillende kleine, positieve gewoonten met elkaar combineert, is het makkelijker om ze elke dag vol te houden. "Wil je elke dag naar de sportschool? Pak dan ’s avonds je sporttas in als onderdeel van je routine, en neem die de volgende dag mee naar je werk." Lifehack!

7. Herkansing

"Een van de meest belangrijke dingen die we kunnen doen, is het ontwikkelen van een growth mindset", stelt Karlstedt ten slotte. Dit betekent dat je kunt accepteren dat stoppen en opnieuw beginnen altijd onderdeel is van iets nieuws leren. "De groei haal je uit het leren om weer te beginnen. Niet uit het consistent iets perfect volhouden." Of met andere woorden: opnieuw beginnen is geen falen. Opnieuw beginnen is een voortzetting van de veranderingen die je in je leven wilt zien. Niets om je voor te schamen, dus!