Blijkbaar bestaan er twee soorten praters: gevers en nemers

Als je het verschil weet, kijk je nooit meer hetzelfde naar een gesprek.

Een snel gesprek bij het koffiezetapparaat, even bellen met een vriendin of op bezoek bij familie. Er bestaan verschillende soorten gesprekken, en uit onderzoek blijkt nu dat er ook twee soorten praters zijn. En als je eenmaal weet wat het verschil is, kijk je nooit meer hetzelfde naar een gesprek – hoe kort of lang het ook duurt!

Gever of nemer?

Uit een essay van postdoctoraal onderzoeker Adam Mastroianni van Columbia Business School blijkt dat er twee soorten gesprekspartners zijn: je kunt een ‘gever’ of een ‘nemer’ zijn. Dit klinkt misschien logisch – je hebt een zender en een ontvanger – maar in de praktijk kan dit best botsen. Mastroianni legt uit: “Gevers denken dat gesprekken zich ontvouwen als een reeks uitnodigingen; nemers denken dat gesprekken zich ontvouwen als een reeks verklaringen.” Met andere woorden, gevers stellen meestal meer vragen in een gesprek, omdat ze geloven dat dit de beste manier is om het gesprek te bevorderen, terwijl nemers denken dat het beter is om meer declaratieve uitspraken te doen om het gesprek naar een hoger niveau te tillen.

Stilte in gesprek

Een manier om te zien of je een gever of nemer bent, is door te voelen hoe je op stiltes in een gesprek reageert. Zo vertelt Mastroianni aan HuffPost dat gevers tijdens een stilte sneller het gevoel krijgen dat ze iets verkeerds hebben gedaan, terwijl nemers vinden dat ‘iemand iets moet laten gebeuren’ om de stilte op te vullen en dat zij die persoon zijn.

Iemand die alleen geeft of neemt tijdens een gesprek, is niet meteen slecht. Maar het kan je gesprek zeker positief beïnvloeden wanneer je bewust wordt van beiden kanten. Zo word je een goede luisteraar, wat voor een goede band kan zorgen met bijvoorbeeld collega’s of vrienden, en een bedachtzame spreker. En wil een nemer alleen maar praten en niet geven, ondanks alle hints die je hebt gegeven? Dan is dat volgens Mastroianni het teken om het gesprek te verlaten en met iemand anders te praten.

Bron: HuffPost | Beeld: Pexels

Laatste nieuws