Stoppen met de pil? Zo lang duurt het om te ontpillen

Hoelang het duurt tot je cyclus weer normaal is - en wat je kunt doen als het niet op gang komt.

African american woman holding birth control pills sitting on bed at bedroom

De meeste Nederlandse vrouwen hebben als vorm van anticonceptie ooit eens de pil geslikt. Misschien gebruik je die op dit moment wel nog steeds, maar zou je graag willen stoppen. In dat geval is het fijn om te weten hoelang het duurt tot je lichaam gewend is aan het nieuwe normaal, zonder pil dus.

Wanneer weer 'echt' ongesteld?

Het ontpillen ziet er voor de meeste mensen hetzelfde uit, zo vertelt gynaecoloog Dr. Kelly Culwell aan HuffPost. "Het maakt niet uit hoe lang je aan de pil was", benadrukt ze. "De hormonen zelf zijn vaak een week nadat je met de pil stopte al bijna volledig uit je lichaam verdwenen." Wanneer je weer voor het eerst ongesteld wordt, hangt af van wanneer in je cyclus je ermee stopte. Als je de pilstrip gewoon hebt afgemaakt, zul je vrij snel ongesteld worden. "Als je er middenin mee stopte, kan het wat lastiger zijn om te voorspellen wanneer je ongesteld wordt." Hierbij kan het vaak nog om de 'kunstmatige' bloeding gaan, wat het geval is als je je pilstrip gewoon hebt afgemaakt. Maar als je na die menstruatie de pil niet weer gaat slikken, is de kans groot dat je weer volgens je natuurlijke cyclus ongesteld wordt. Al geldt dat zeker niet voor iedereen.

Voor de meeste vrouwen geldt dat hun cyclus al vrij snel weer normaal is. Al zijn er ook vrouwen voor wie het een stuk langer duurt. Het verschilt per persoon. Dr. Culwell benadrukt dat het niet uitzonderlijk is dat dit proces wel drie maanden duurt. Je kunt dus maanden na het stoppen geen bloeding ervaren. "Als je niet binnen 6 weken na het stoppen ongesteld bent geworden, zou ik wel een zwangerschapstest doen om het te dubbelchecken", stelt ze. Ben je een aantal maanden na het stoppen met de pil nog niet ongesteld geworden, dan "is het belangrijks om te checken of er niet iets anders aan de hand is, waardoor je niet ongesteld wordt."

De pil mag dan wel werken als anticonceptie, maar het kan ook andere gezondheidskwalen maskeren. "Het kan bijvoorbeeld dat iemand geen bloeding heeft, omdat ze geen ovulatie heeft, wat niets te maken heeft met de anticonceptie. Deze persoon zou dan PCOS kunnen hebben."

Wanneer ben je weer vruchtbaar?

De hormonen zijn volgens Dr. Culwell dus vrij snel uit je lichaam. Betekent dit dat je dan weer zwanger kunt worden? "Vrouwen kunnen al enkele dagen na het stoppen met de pil zwanger worden", vertelt Dr. Culwell, waarbij ze het belang van andere anticonceptiemiddelen benadrukt wanneer een zwangerschap (nog) niet gewenst is.

En heb je jaren de pil gebruikt? Dan zou het volgens Dr. Culwell mogelijk zijn dat je menstruatie nu anders is dan je gewend bent. Je lichaam heeft in die jaren veranderingen doorgemaakt, en dat kan een effect hebben op je cyclus.

Mocht je menstruatie niet binnen enkele maanden terugkeren, of is je cyclus heel ander dan je gewend bent? Dan kan het uiteraard nooit kwaad om je huisarts te raadplegen.

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock

Lifestyle
  • African american woman holding birth control pills sitting on bed at bedroom