Prachtig record: Greta Gerwig is door Barbie eerste vrouwelijke regisseur met miljardenfilm

Dat mag de geschiedenisboeken in!

De nieuwe Barbie-film, die we nu toch wel echt al iconisch mogen noemen, brak binnen no-time verschillende records, en daar komt nu nog een mooie mijlpaal bij. Maker Greta Gerwig mag zich de eerste vrouwelijke regisseur noemen met een miljardenfilm op haar naam.

Omzet

Wekenlang hadden we het nergens anders over, en sinds Barbie werd geïntroduceerd in de bioscopen is daar maar weinig aan veranderd. Dat de iconische film massaal wordt bezocht is duidelijk terug te zien in de opbrengsten: in de eerste week sinds de première bracht Barbie al 145 miljoen dollar op, en sinds afgelopen weekend staat de teller zelfs al op 1 miljard dollar.

Geschiedenis geschreven

Met deze nieuwe mijlpaal laat Barbie andere succesvolle films als Guardians of the Galaxy vol. 3 (845,3 miljoen), Fast X (704,7 miljoen) en Spider-Man: Across the Spider-Verse (683,8 miljoen) achter zich – maar dat is niet het enige. Greta Gerwig herself mag zich namelijk de eerste vrouwelijke regisseur noemen die een film over de miljard-drempel heeft getild. In totaal zijn er nu slechts 53 films die meer dan een miljard dollar hebben opgebracht. Barbie is hiervan pas de negende met een vrouwelijke hoofdrolspeler. Warner Bros laat weten dat het de eerste film in de 100-jarige geschiedenis is die zoveel tickets in slechts twee weken tijd heeft verkocht. Score!

Feministisch randje

Afgezien van al het roze eye candy in de film, heeft Barbie ook een feministisch randje. Hoofdpersoon Barbie, uiteraard gespeeld door beauty Margot Robbie, ontdekt in de film de ‘echte’ wereld: die waar mannen en vrouwen niet gelijk zijn. Greta Gerwig wilde met deze rode draad ongetwijfeld een statement maken, en we kunnen wel stellen dat dat aardig gelukt is.

Bron: Elle, LINDA, AD | Beeld: NL Beeld 

Laatste nieuws