Aha: dit is waarom je parfum in het najaar minder sterk ruikt

En zó pak je het aan.

Het liefst blijf je de hele dag naar je favoriete parfum ruiken. Maar hoezeer je je ook onderdompelt in jouw signature scent, in het najaar zal je parfum sneller vervliegen. Hoe kan dat toch? We zullen je vertellen waarom je parfum in de koudere maanden van het jaar wat minder sterk ruikt.

Moleculen

De hele dag naar je lievelingsgeur blijven ruiken, dat doen we natuurlijk het liefst. Maar helaas kun je er in het najaar toch minder lang van genieten. Is je dit weleens opgevallen? Dat kan kloppen, want het koude(re) weer heeft er iets mee te maken. Dit komt door de manier waarop moleculen op elkaar reageren wanneer ze met elkaar in contact komen. Dit gebeurt op verschillende manieren én bij bepaalde temperaturen, zo ook in het najaar. Sommige moleculen zullen van fysieke vorm veranderen, zoals een ijsblokje dat smelt in je glaasje gin-tonic. Maar andere moleculen kunnen chemisch veranderen, zoals fruit dat aan het rijpen is in een fruitschaal.

Aromatische moleculen hebben een bepaalde hoeveelheid warmte nodig om te kunnen ruiken. Wat betreft de geur, wordt deze temperatuur zowel in je huid gevonden, als in de omgeving – zoals het klimaat of het weer. Je favoriete parfum kan gemaakt zijn met een mengsel van basis-, hart- en topnoten en elke geurnoot kan op verschillende manieren op temperaturen reageren.

'De ware body van de geur krijgt niet de kans om op te bloeien'

Raquel Bouris, founder en creative director van het parfumhuis Who is Elijah, vertelt: "In de zomer, als je huid warm is, wordt de geur intenser en bloeit het op de huid." Terwijl de basisnoten langer blijven hangen, zal de topnoot sneller verdwijnen. Het omgekeerde geldt voor het najaar. "Met koud weer vertraagt de verdamping." In het najaar kun je dus weliswaar langer van je parfum genieten, maar zal de geur minder sterk ruiken.

"Hoewel de top- en middennoten in de winter langer kunnen blijven hangen, is het minder waarschijnlijk dat je lichaam – als het koud is – geur door je lichaam stuurt, omdat er minder lichaamswarmte is. De ware body van de geur krijgt niet de kans om op te bloeien", stelt Nedahl Stelio, oprichtster van Recreation Beauty.

Zó pak je het aan

Natuurlijk zijn er parfums in allerlei verschillende concentraties. Zo heb je eau de parfum, eau de toilette, eau de cologne en eau de fraiche. "Tijdens koudere maanden kun je het beste bij eau de parfum blijven, omdat de hogere concentratie betekent dat ze sterker zijn en langer op de huid blijven zitten", vertelt Stelio. Ook adviseert ze om in het najaar voor warme en diepe geuren te gaan. "Houtachtige tonen blijven bijzonder lang hangen, dus alles met sandelhout en cederhout, maar ook parfums met amber, vetiver, ambrettezaad, vanille en muskus."

Bovendien heeft de vochtigheid van je huid ook veel invloed. Parfum blijft namelijk moeilijk hangen, omdat de huid in de winter vaak droog is. "Parfum houdt van een vette huid", aldus Stelio. Het is dus verstandig om je huid goed te hydrateren voordat je je favoriete geurtje rijkelijk opspuit.

Bron: Body and Soul | Beeld: Adobe Stock