Kleding op een uitvaart: dit is gepast om te dragen

De gedachte dat je alleen zwart mag dragen is een misvatting.

We vermijden het onderwerp liever, maar vroeg of laat krijgt iedereen te maken met verlies van dierbaren. Een begrafenis of crematie is altijd verdrietig, en dan is mode misschien wel het laatste waar je aan denkt. Toch kan het dragen van de juiste outfit je een beter gevoel geven wanneer je een uitvaart bijwoont. Bij het kiezen van je kleding zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden.

Zwarte kleding

Als je denkt aan kleding op een uitvaart, is zwart waarschijnlijk het eerste dat in je opkomt. Niet zo gek, want bij de meeste uitvaarten wordt zwarte kleding gedragen. In veel culturen wordt de kleur geassocieerd met rouw en verdriet, en is het een uiting van respect en bescheidenheid wanneer je zwart draagt.

Dresscode

Toch kun je er niet zomaar vanuit gaan dat je all black naar een begrafenis kan komen. In sommige gevallen hebben de overledene of de nabestaanden juist een andere wens. Meestal wordt dat dan duidelijk vermeld op de rouwkaart. Bij sommige uitvaarten wordt aan gasten bijvoorbeeld juist gevraagd om vrolijke kleding te dragen, om het leven van de overleden persoon te vieren.

Het is dus verstandig om goed te kijken of er een dresscode vermeld staat op de rouwkaart of uitnodiging. Is dit niet het geval, dan kun je ervan uitgaan dat ingetogen kleuren als zwart, grijs, donkerblauw of donkerbruin gewenst zijn. Kies iets waarin je je comfortabel voelt, maar wat ook netjes oogt: denk bijvoorbeeld aan een broekpak, een midi-jurk of -rok of een nette pantalon met een getailleerd jasje. Kijk daarnaast naar de weersverwachting op de dag van de begrafenis. Eventueel kan het nodig zijn om je schoenen, jas en eventueel accessoires daarop aan te passen.

Items die je wil vermijden

Iedere begrafenis is anders en de wensen wat betreft kleding is ook niet altijd hetzelfde. Toch zijn er in de regel een aantal fashion items die je bij een uitvaart het beste kunt vermijden. Zo kun je een gescheurde spijkerbroek, kleding met (ongepaste) slogans en sportkleding of overdreven sexy kleding het beste thuis laten.

Bron: Grazia | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws