Onthuld: dit zijn onze grootste angsten op de werkvloer

1). Wanneer je baas zonder aanleiding of context vraagt of je tijd hebt voor een gesprek.

Wat voor werkzaamheden je ook uitvoert, een ding hebben we met elkaar gemeen; op de werkvloer willen we cool, calm and collected overkomen. Al gebeurt dat niet altijd. Bijvoorbeeld wanneer de baas je opeens wil spreken. Dit zijn de grootste angsten op de werkvloer.

Nummer 1. angst

Hoe zelfverzekerd jij je werk ook uitvoert, de kans is groot dat je toch bepaalde angsten hebt op carrièregebied. Uit onderzoek van LinkedIn, uitgevoerd onder 2.005 personen, blijkt wat onze grootste workplace scaries zijn. De baas die onverwacht en zonder context vraagt om een 1-op-1 gesprek, was volgens de ondervraagde groep hun grootste angst.

Maar liefst 24 procent van de ondervraagden gaf aan dat hen het zweet uitbreekt wanneer hun leidinggevende hen wil spreken. LinkedIn carrière-expert Laura van Horssen deelt dat je dan het beste kunt relativeren. "Neem een stapje terug en bedenk of zo’n berichtje typisch is voor je manager. Zijn er andere keren geweest dat hij of zij om een praatje vroegen en dat het een gewone bijpraatsessie was? Mocht je een keer door een (vorige) manager zijn afgebrand, onthoud dan dat niet alle bazen hetzelfde zijn."

Andere angsten

Naast het gesprek met de baas, zijn er nog genoeg andere scenario's die mensen liever niet meemaken. 22 procent van de ondervraagden gaf aan dat ze huiveren wanneer ze onverwacht een presentatie moeten geven. Dit staat dan ook op nummer 2 in de top 10 grootste angsten op de werkvloer. "Een last-minute verzoek is een veelvoorkomende angstoproepende trigger voor velen, vooral als het dan gaat om spreken in het openbaar", weet Van Horssen. "Wat echt helpt: oefenen, oefenen, oefenen! In verschillende vormen en voor verschillend publiek. Denk bijvoorbeeld aan een speech bij het verjaardagsdiner van je beste vriend, of het doorpresenteren van je plan aan een collega."

Op nummer 3 staat eentje die de meeste mensen ook weleens een keer hebben meegemaakt: per ongeluk een privébericht versturen in de groepschat die eigenlijk bedoeld was voor één collega. 20 procent van de ondervraagden gaf aan dat dit een angst is. Wat je dan het beste kunt doen? Kalm blijven. "Erken de fout en verontschuldig je indien nodig. Afhankelijk van de ernst van het communicatiefoutje kun je het zien als een manier om er in de toekomst van te leren."

Top 10

Benieuwd wat de tien grootste angsten van werknemers zijn? Hieronder vind je ze!

  1. Een bericht ontvangen van je manager voor een gesprek, zonder verdere aanleiding of context (24%)
  2. Last minute gevraagd worden om een presentatie te geven (22%)
  3. Per ongeluk een privé berichtje in de groepschat sturen (20%)
  4. Gevraagd worden om werk te doen dat geen deel uitmaakt van je functie (19%)
  5. Een blunder begaan op werk, en daarvoor uit moeten komen (19%)
  6. Je realiseren dat je een e-mail bent vergeten te beantwoorden/versturen (18%)
  7. Na een vakantie inloggen met een ontplofte inbox met honderden ongelezen e-mails (17%)
  8. Per ongeluk 'reply all' klikken op een e-mail die verstuurd was aan het hele bedrijf (16%)
  9. Je beoordelingsgesprek hebben (16%)
  10. Kampen met een enorme werkdruk om vervolgens te zien dat je collega vrij is (15%).

Beeld: Brooke Cagle (Unsplash) | Bron: LinkedIn