Hier wil je tafelen: dit zijn de leukste hotspots op Tenerife

Op het eiland kun je veel culinaire-ervaringen beleven.

De Canarische Eilanden verdienen allemaal een plekje op je bucket-list, maar als je er zeker van wilt zijn dat je je niet zult vervelen, dán moet je naar Tenerife. Niet alleen kun je veel (avontuurlijke) activiteiten op het eiland beleven en er heerlijk zonnen, maar ook aan gastronomische hotspots heb je op Tenerife meer dan genoeg!

Wijnen uit Tenerife

Tenerife zou je wat ons betreft best het Toscane van de Canarische Eilanden kunnen noemen. Van het eiland valt wijnbouw namelijk niet weg te denken. De wijnen zijn uniek en vulkanisch, vrij van phylloxera en gemaakt met unieke geleidingssystemen. Niet zo gek als je je bedenkt dat het eiland meer dan honderd wijnmakerijen heeft. Ze brouwen allen unieke wijnen. Dit danken ze aan een interessante combinatie: de vulkanische aard van Tenerife, de gecompliceerde orografie en de invloed van de passaatwinden.

Wil je meer over de wijnen van Tenerife leren? Dan zit je goed bij Casa del Vino in El Sauzal. Dit museum is gelegen in een oud herenhuis en je kunt er verschillende wijn- en food-tastings doen, evenals cursussen en workshops. Al snappen we het ook als je liever de wijnboer zelf opzoekt. Ook dat kan! Enkele wijnhuizen op Tenerife kun je bezoeken, dat zijn Bodegas el Lomo, Bodegas Ferrera, Bodegas Tajinaste, Bodegas Monje, Bodegas Viñatigo, en ook Bodegas Altos de Trebejos en Bodegas Frontos, maar voor laatstgenoemde twee heb je van tevoren wel een reservering nodig. Wij lichten enkele hieronder uit!

Bij Casa del Vino kun je genieten van fijne wijn- en food-tastings.

Bodega El Lomo
Ook bij wijnmakerij Bodega El Lomo in Tegueste ben je meer dan welkom om langs te komen voor een bezoekje. Ze laten je tijdens een rondleiding graag de biologische tuin en productiewijnmakerij zien. En die rondleiding sluiten ze graag met je af met een begeleide proeverij. Hier kun je in bij de aangelegen Gastrobodega La bola ook genieten van een maaltijd gemaakt met groenten uit hun eigen tuin.

Een rondleiding bij wijnmakerij Bodega El Lomo is een must do op Tenerife!

Bodegas Ferrera
Voor een uitgebreide wijntour + proeverij ben je bij Bodegas Ferrera aan het juiste adres. Tijdens een drie uur durende tour vertellen ze je graag meer over hun bergwijnbouw en over hun wijnen. Aansluitend vindt een proeverij van vier verschillende wijnen plaats die ze combineren met lokale tapas.

Bodegas Tajiniste
In La Orotava vind je Bodegas Tajiniste. De missie van deze wijnmakerij is om te zorgen voor een betere omgeving, zonder daarbij in te hoeven leveren op de traditionele wijnbouw. Hiervoor werken ze samen met bijna honderd wijnbouwers. Altijd leuk om even een kijkje te nemen!

Eten

Op Tenerife zijn genoeg heerlijke wijnen te scoren en die wil je natuurlijk combineren met goed eten. Ook dat kan op het eiland. Ze doen op Tenerife veel met lokale ingrediënten en het culinaire landschap bestaat uit producten die kenmerkend zijn voor de Canarische keuken: fruit (denk aan bananen, avocado’s en papaja’s), verse vis (zoals sama, wrakvis en vieja), vlees (met name van geiten-, zwart varken- en konijnenvlees maken ze lekkernijen) en kazen.

Dol op kaas? Probeer dan eens Queso Majorero: een geitenkaas met een nootachtige smaak.

Op Tenerife kun je meer dan genoeg restaurants vinden. Wij lichten enkele hieronder uit:

El Guaydil
Ook bij El Guaydil in La Laguna doen ze veel met lokale producten. Gerechten als verse zalmtartaar en warme garnalen salade en een Canarisch kaasplankje sieren de menukaart. Ook kun je er bijzondere gerechtjes proeven, met name hun kroketjes hebben onze aandacht. Neem de kroketten met banaan en blauwe kaas en de kroketten met spinazie, pompoen en rozijnen.

Restaurant Laguna Nivaria
Of je nu wilt ontbijten, lunchen, dineren, bij Laguna Nivaria kun je op elk moment van de dag terecht. Hier bereiden ze graag maaltijden met biologische en verse producten van hun eigen estate, zo verbouwen ze hier onder andere zelf hun bananen, papaja’s, aardbeien, mango’s, sinaasappels, avocado’s en ze hebben boerderijland waar hun kippen kunnen grazen, en daar maken ze de lekkerste gerechten van.

Sterrenzaken
Tenerife telt vele restaurants, waaronder wel vijf (!) Michelinsterren-restaurants. M.B van Martín Berasategui is met maar liefst twee sterren een van die restaurants. Het restaurant wordt gerund door chef-kok Erlantz Gorostiza en onderscheidt zich door zijn creativiteit en innovatie in de keuken. Je kunt er à la carte eten of het tasting menu bestellen. Naast M.B heeft ook El Rincón de Juan Carlos maar liefst twee sterren. Dit restaurant heeft een adembenemend oceaanuitzicht en natuurlijk net zulke betoverende gerechten. Bij El Rincón de Juan Carlos bereiden ze veel gerechten uit de Canarische keuken en je kunt ze proeven tijdens een uitgebreid tasting menu.

Bij El Rincón de Juan Carlos ben je gegarandeerd van een smakelijke avond.

Daarnaast hebben de restaurants San-Hô in de Royal Hideaway Corales Beach Hotel, The NUB in hotel Bahía de Duque en Abama Kabuki in Ritz-Carlton Abama ook een ster. Benieuwd wat er bij deze sterrenzaken op het menu staat. Bekijk hier een voorproefje:

Traditionele keuken
Goed om te weten: eigenlijk kun je overal op het eiland wel goede restaurants vinden waar ze de traditionele gastronomie, lokale producten van goede kwaliteit en goede wijn hoog in het vaandel hebben.

Verblijven

Nadat je ergens heerlijk hebt getafeld, wil je natuurlijk ook ergens een goede nachtrust kunnen pakken. Aan fijne hotels op Tenerife gelukkig geen gebrek. Enkele daarvan delen we hieronder:

Baobab Suites Hotel
Voor direct uitzicht op de oceaan ben je bij Baobab Suites Hotel aan het juiste adres. Het hotel is gelegen aan het zuidwesten van het eiland en je bent slechts 1 kilometer van het strand verwijdert. Blijf je liever op het terrein van het hotel? Dan kun je genieten van de zwembaden of een massage of aromatherapie krijgen in het Nirama Centre.

Hotel Bahía Del Duque
Helemaal tot rust komen doe je bij Hotel Bahía Del Duque. Het is er heerlijk rustig, en door de tropische tuinen rondom het hotel geniet je er ook van veel privacy. De villas van het hotel zijn voorzien van veel luxe; de bedden zijn opgemaakt met Egyptische cotton sheets en de vloeren zijn voorzien van Marokkaanse tapijten. Ook kun je sporten (van paddel tot pitch & putt), zwemmen in een van de zwembaden of ontspannen in de wellness-area.

Openingbeeld: Oleksandr (Pexels) 

Laatste nieuws