Hoe slecht is het voor je als je 's ochtends wakker wordt met slaaprimpels?

De zogenoemde pillow prints ontstaan tijdens je slaap wanneer je ongelijkmatige druk uitoefent op je kussen.

close up of a pretty black woman with curly hair sleeping in bed

Het is ons allemaal weleens overkomen: je wordt wakker en ziet opeens een duidelijk aanwezige rimpel over je gezicht die er nog niet zat toen je ging slapen. Jawel, het is een slaaprimpel – ook wel hip pillow prints genoemd. Is het eigenlijk erg als je dit (af en toe) oploopt?

Wat zijn slaaprimpels?

De zogenoemde pillow lines ontstaan wanneer ons gezicht tijdens het slapen een ongelijke druk uitoefent op het object waar je op ligt. In de meeste gevallen is dat dus je kussen, maar het zou ook je deken kunnen zijn. Hoewel dit iedereen kan gebeuren, verhogen bepaalde slaaphoudingen wel de kans op de slaaprimpels. "Zijwaartse slapers en mensen die met hun gezicht naar beneden slapen, worden vaker wakker met deze plooien", vertelt dermatoloog dr. Kristina Collins aan Huffpost.

Hoe erg zijn slaaprimpels?

Wie weleens wakker wordt met slaaprimpels, weet dat de lijnen vanzelf weg trekken. Al kan het wel gevolgen hebben voor het huidverouderingsproces. "Langdurige en herhaalde druk op dezelfde delen van het gezicht kan bijdragen aan vroegtijdige veroudering in dat gebied", legt dermatoloog dr. Sonia Badreshia uit. Dr. Collins vult aan dat die druk op je gezicht gedurende de nacht kan leiden tot verlies van collageen en elastisch weefsel, ook belemmert het de doorbloeding. En dit ga je op de lange termijn zien. Dr. Collins geeft aan dat ze dit zelfs aan de gezichten van haar patiënten kan aflezen. "Wanneer ik cosmetische patiënten tijdens een consult zie, kan ik bijna altijd zien aan welke kant van hun gezicht ze graag slapen, omdat veroudering verder gevorderd is aan die kant."

Al heeft die veroudering heus niet altijd te maken met je slaaphouding. "De natuurlijke verouderingsprocessen spelen een rol," legt dr. Badreshia uit. "Naarmate we ouder worden, verliest onze huid collageen en elasticiteit, waardoor ze vatbaarder wordt voor het vormen van deze plooien." Al zouden de slaaprimpels ook te maken kunnen hebben met het materiaal van je beddengoed. Ruwe stoffen kunnen voor uitgesprokene lijnen zorgen – al vragen we ons af wie graag ruw beddengoed heeft. Het is daarom verstandig om te kiezen voor gladdere materialen, zoals zijde of satijn.

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock