Ongeveer 85 procent van de mensen tussen de 12 en 24 jaar oud krijgt met acne te maken, maar ook daarna kunnen die puistjes en cystes de kop opsteken. Vaak ook nog eens in het gezicht. En dat kan onzeker maken.
De mentale effecten
Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan acne. Hoewel het veel meer voorkomt dan mensen misschien denken, maakt dat het nog niet altijd makkelijker om mee om te gaan. Het geval bij acne is namelijk dat het niet alleen een effect heeft op de huid. Het beïnvloedt in sommige gevallen ook de mentale gezondheid. Uit verscheidene onderzoeken komt dit naar voren. Self-esteem and body satisfaction among late adolescents with acne: Results from a population study, The psychosocial impact of acne, vitiligo, and psoriasis: a review enAcne-related quality of life among female adults of different races/ethnicities zijn enkele van die onderzoeken.
"Acne vulgaris kan ernstige gevolgen hebben voor psychologisch functioneren en kan met name woede, angst en depressie veroorzaken bij adolescenten en jongvolwassenen", schrijft een van de onderzoekers. "Het is een veelvoorkomende chronische inflammatoire huidaandoening die meestal ontstaat op het gezicht, de borst, schouders en rug." Een ander onderzoek vult dit aan. Zo kunnen mensen met acne depressief worden, anxiety ervaren, een laag zelfbeeld ontwikkelen, een verminderde kwaliteit van leven ervaren en zich alleen voelen.
Ook The American Academy of Dermatology Association weet dat acne een negatief effect op iemands zelfbeeld kan hebben. Daar zijn onderzoeken niet eens voor nodig. "Elke dag zien dermatologen welke hartverscheurende effecten acne op iemands leven kan hebben (...). Acne kan ervoor zorgen dat mensen zich onaantrekkelijk voelen, zich schamen en heel zelfbewust zijn."
Het behandelen
Uit de onderzoeken blijkt ook dat hoe langer iemand last heeft van acne, hoe meer het iemands emoties kan beïnvloeden. Zeker wanneer het niet wordt behandeld. Acne kan dan namelijk erger worden, en dat kan weer resulteren in littekens.
Heb je last van acne en merk je dat het je mentale gesteldheid beïnvloedt? Dan hoeven wij je heus niet te vertellen dat het belangrijk is om het te behandelen - waarschijnlijk doe je dit al of ben je hier al naar op zoek. Wel kan het verstandig zijn om dan niet alleen maar je huidverzorgingstips van TikTok te halen, maar om een consult te boeken bij een ervaren huidtherapeut of dermatoloog. Die kan je verder helpen en je producten voorschrijven die je niet snel in de winkel kunt vinden of krijgen.
Voel je ook niet beschaamd als je de behoefte voelt om met een professional te spreken – diegene kan je helpen met je gevoelens te begrijpen en verwerken. Probeer daarnaast zoveel mogelijk te relaxen en stressvolle situaties te vermijden. Onthoud dat je mentale gezondheid net zo belangrijk is als je fysieke gezondheid.
Bron: Her.ie, The American Academy of Dermatology Association | Beeld: Kindel Media (pexels)