Elke baan heeft z'n nadelen, maar wat als je baan alleen maar nadelen lijkt te kennen? Gevoelsmatig duren die acht uren van je dienst dan dubbel zo lang. Een nieuwe baan zoeken (of beter gezegd: bemachtigen) lijkt het antwoord, maar hoe kom je tot dan de werkdag dan het beste door?
Met tegenzin naar het werk
Ga je momenteel met tegenzin naar je werk? Dan ben je helaas niet de enige. Uit onderzoek van CV Library blijkt dat meer dan de helft van de personen in loondienst ontevreden is op het werk. Een ander onderzoek van Personal Group schetste ook al geen rooskleurig beeld. Hieruit kwam naar voren dat 52 procent van de vrouwen in de leeftijdscategorie 20 tot 29 jaar bijna nooit met plezier naar kantoor gaat.
Neem daarin mee dat we continu te horen krijgen dat er een personeelstekort is en dat er veel vacatures openstaan. De verleiding om naar een andere baan te zoeken kan dan groot zijn. In de ideale wereld zou je in ieder geval een nieuwe baan vinden die leuk is, genoeg uitdaging biedt, fijne arbeidsvoorwaarden heeft, een goed salaris biedt én een goede werk-privébalans kent. Maar nogmaals, dat is de ideale wereld. Je moet dus maar net een baan vinden die matcht met je verlangens. Bovendien kan van baan wisselen ook onzekerheden met zich meenemen. Zeker in een constant veranderende en onzekere economie.
Je gedachten verzetten
Op het werk continu dagdromen over een perfect leven, waarbij je op Bali een leuke B&B runt en zelf elke avond met een cocktail in je hand naar de ondergaande zon kijkt klinkt heerlijk, maar daarmee ga je je situatie niet leuker maken. Al kan een klein beetje dagdromen je wel helpen om de werkdag makkelijker door te komen. "Als je je baan haat, is het belangrijk om elke dag iets te doen wat het gevoel verlicht dat je vastzit in een eindeloze strijd", vertelt Dorie Clark, strategieconsultant en auteur van Entrepreneurial You aan Stylist UK. Een van die manieren is volgens de consultant door jezelf elke dag een pauze te geven waarbij je iets doet wat jou ontspanning en afleiding biedt.
"Toen ik jaren geleden een frustrerende baan had, nam ik elke dag een boek mee naar het werk", vertelt Clark. "Hier las ik een half uur uit tijdens mijn lunchpauze. Het was een manier om te ontsnappen aan de druk van de dag."
Een boek lezen kan erg simpel klinken. Maar de kracht hiervan moet men niet onderschatten. Het wordt ook wel narratieve transport genoemd, dit is de ervaring van naar een compleet andere wereld getransporteerd worden en daar volledig in opgaan.
Alternatieven
Een boek lezen kan heel fijn zijn, maar daarvoor moet je wel een lezer zijn. Ben je dat niet? Dan is het goed om te weten dat er ook andere manieren zijn. Het gaat er simpelweg om dat je jouw dag opbreekt door iets te doen waardoor je gedachten kunnen afdwalen en waardoor jij wat kunt relaxen. Sommige mensen vinden het heerlijk om te wandelen met een muziekje op. En guess what, ook dat kun je doen tijdens je pauze. Daarnaast zou je ook een podcast kunnen luisteren of – als jouw pauzetijd dat toelaat – naar de sportschool kunnen gaan om wat stoom af te blazen. Succes!
Bron: Stylist UK | Beeld: Adobe Stock