Afgewezen na een sollicitatie? Zo ga je daarmee om

Een afwijzing is vervelend, maar het kan ook een leermoment zijn.

Eén ding is duidelijk: het is nooit leuk om te horen dat je een baan niet hebt gekregen. Hoewel het meer dan logisch is dat je hier even van baalt, is de kunst echter om je emoties de baas te blijven en niet bij de pakken neer te zitten. Maar hoe doe je dat?

1. Wees lief voor jezelf

Volgens psychotherapeut Amy Morin moeten we in de eerste plaats niet te hard voor onszelf zijn. Aan Cosmopolitan vertelt ze: "Door te denken dat je nooit een baan zult vinden, maak je de situatie alleen maar erger. Ga eerst bij jezelf te rade: stel dat dit zou gebeuren bij één van je vriendinnen, wat zou je dan tegen haar zeggen? Dit kan je helpen om liever tegen jezelf te praten. En daardoor zul je ook meer gemotiveerd blijven om door te gaan."

2. Focus op wat je zelf in de hand hebt

Het kan ontzettend ontmoedigend zijn om het hele sollicitatieproces door te gaan, het gevoel te hebben dat de baan binnen handbereik is, en dan op het laatste moment alsnog afgewezen te worden. Hoewel het makkelijk is om de oorzaak hiervoor bij jezelf te zoeken, zijn er natuurlijk ook heel veel factoren die je niet in de hand hebt.

Wat je wel kunt beïnvloeden? Hoe vaak je solliciteert, hoe goed je CV eruit ziet en hoe je je gedraagt tijdens een sollicitatiegesprek. Maar welke andere kandidaten zich aanmelden en hoeveel ervaring zij hebben, ligt natuurlijk buiten jouw macht. "Het is heel verleidelijk om voor jezelf in te vullen waar het mis is gegaan", zegt Morin. "Misschien denk je wel dat het komt omdat je iets doms hebt gezegd. En dat terwijl ze in werkelijkheid gewoon voor een interne sollicitant zijn gegaan."

3. Vraag om feedback

Om te voorkomen dat je de oorzaak gaat zoeken in irrelevante dingen, kun je natuurlijk altijd gewoon contact opnemen met het bedrijf en vragen om feedback. Doe dit natuurlijk wel op een beleefde manier: bedank ze allereerst voor de kans die ze je hebben gegeven, en leg uit dat je graag feedback zou willen ontvangen zodat je van de situatie kunt leren.

4. Zoek uit wie de baan wél heeft gekregen

Alison Green, eigenaresse van adviesblog Ask A Manager, geeft aan Cosmopolitan een laatste tip: "Wacht een paar maanden, en zoek dan uit wie het bedrijf wél heeft aangenomen. Als je die persoon op LinkedIn kunt vinden, kun je ontdekken wat hun achtergrond is en op welke vlakken hun positie sterker is dan die van jou." Dit helpt je niet alleen om erachter te komen aan welke skills je nog kunt werken, maar ook om het voor jezelf af te sluiten. Onto the next!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Adobe Stock