Op naar Brussel: de Belgische stad leent zich perfect voor een solo citytrip

Of je nu een ervaren soloreiziger bent of het voor het eerst wilt proberen, Brussel is een heerlijke stad om in je eentje te ontdekken.

Op naar Brussel: de Belgische stad leent zich perfect voor een solo citytrip

Heb je zin in een citybreak en zoek je nog een toffe bestemming? Boek dan een trip naar Brussel. Het barst er van goede chocolatiers, interessante musea en uitnodigende terrasjes. En het is ook nog eens een heel leuke plek om in je eentje te verkennen!

Alleen op reis

Het kan best spannend zijn om in je eentje op vakantie te gaan, zeker als je het voor het eerst doet. De reis alleen afleggen wil nog wel – inchecken en gaan. Maar als je op de bestemming bent aangekomen, hoe vermaak je je dan in je eentje?

De juiste bestemming kiezen, is key om van je solotrip een succes te maken. Laten we daarom beginnen met een stad niet al te ver van huis: het bruisende Brussel.

Met Eurostar op pad

Met Eurostar reis je in een mum van tijd naar de hoofdstad van België. De hogesnelheidstrein doet er slechts 1 uur en 51 minuten over om je van Amsterdam Centraal naar hartje Brussel te vervoeren, terwijl je van alle gemakken voorzien bent, zoals lekker veel beenruimte en snelle gratis wifi. Tickets zijn al te verkrijgen vanaf 29 euro voor een enkeltje.

Reis je liever via Rotterdam naar de Belgische hoofdstad? Dan ben je er nóg sneller. Het kost je dan slechts 70 minuten. Net genoeg tijd om van je zitplek naar het schattige Eurostar Café te lopen voor een bite en een drankje.

Beeld: Eurostar

Brussel verkennen

In Brussel is het heerlijk dwalen door het historische centrum en je kunt bijna alles te voet doen. Van de Grote Markt loop je zo naar Manneken Pis en vanaf de Kunstberg ben je in vijf minuten bij het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Wil je het aan de rand van Brussel gelegen Atomium bezoeken of het Jubelpark buiten de ring, dan kun je het beste de tram of de metro pakken. Je kunt hier een regulier kaartje voor kopen, maar met de Brussels Card sla je twee vliegen in één klap. Met deze handige pas kun je gebruikmaken van al het openbaar vervoer in Brussel en hij geeft je toegang tot bijna 50 musea in de stad.

Het Nhow Brussels Bloom hotel is een goede basis om de stad te verkennen. Het is hier prima vertoeven met vriendelijk personeel, creatieve inrichting (kunst staat in het hotel centraal) en fijne bedden. Hier kun je de dag goed beginnen (ontbijtbuffet met verse wafels) en de dag ook weer goed afsluiten (de bedden slapen hemels). Het hotel ligt op zo'n 1,5 kilometer van de grote markt af. Te voet is het goed te doen, je loopt dan meteen langs verscheidene bezienswaardigheden zoals de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele, maar de metro zit er ook om de hoek.

Zie jij het wel zitten om Brussel te verkennen? Wij delen enkele hotspots zodat het nog makkelijk wordt om je soloreis in Brussel vorm te geven.

1. Verken de werken van Magritte

René Magritte is een van de bekendste surrealistische kunstenaars uit België. Je hebt vast weleens iets van hem voorbij zien komen. Een van zijn bekendste werken is de Le fils de l'homme en hij is beroemd om zijn onderschrift Ceci n'est pas un pipe (dit is geen pijp). In het Magritte Museum leer je meer over de schilder en bekijk je meer dan 200 van zijn kunstwerken.

Bonus: het Magritte Museum is een van de musea waar je gratis naar binnen kunt met je Brussels Card.

2. Pasta eten bij Norma

De menukaart is bescheiden, maar bij het Italiaanse restaurant Norma hoeven ze het niet te hebben van een ruim aanbod. Elk gerecht op de kaart is hemels. Ons favoriete hoofdgerecht: de spaghetti al pomodoro met pistachenoten en pesto.

Als voorafje tippen we de burrata met zongedroogde tomaten, walnoten, rucolapesto en geroosterde kikkererwten.

3. Pintje pakken bij Au Bassin

Vind je het spannend om solo een bar in te stappen (we know we do), probeer het dan toch eens bij Au Bassin. Het gezelschap hier is divers, de sfeer relaxed en ze hebben er lekkere Belgische biertjes. Toch lastig alleen? Je mag altijd een spelletje uit de kast lenen.

Houd je wel van wat zoetere bieren? Probeer dan dit grapfruitbiertje.

4. Insider tip: Corné Dynastie

Chocolade is in Brussel tot een kunst verheven. Het is lastig om de beste chocolatier van de stad te benoemen, maar volgens locals haal je de beste bonbons bij Corné Dynastie. Daar staat Antoine Corné aan het roer van het in 1893 opgerichte familiebedrijf. Hij is daarmee de vijfde generatie. De meeste chocolaatjes zijn vernoemd naar familieleden. Justine naar Antoines vrouw, Jean naar zijn vader, en ook hond Yambo kreeg een eigen chocolaatje.

Bij Corné Dynastie vind je heerlijke bonbons, waaronder ook vegan opties.

5. Bezoek het Atomium

Het ligt niet bepaald in het centrum van Brussel, maar tijdens een bezoek aan deze stad mag je het Atomium eigenlijk niet overslaan. Met de Brussel Card reis je gratis met het OV naar de bestemming én met diezelfde kaart kun je ook nog eens gratis naar binnen. Over win-winsituatie gesproken.

Vanuit het Atomium heb je een prachtig uitzicht over de stad.

6. Ontbijten bij Tich

Heb je zin in een homemade vegan ontbijtje? Begin de dag dan bij Tich. Deze Brusselse hotspot serveert de lekkerste pannenkoeken, verse salades en rijkgevulde groente bowls. De huiskamer-achtige inrichting zorgt ervoor dat je je er meteen thuis voelt, ook als je alleen bent. Ook de locatie is fantastisch. Na je ontbijtje loop je zo door naar het Koninklijk Paleis of het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten.

Bij Tich eet je de lekkerste gebakjes. Wij vielen als een blok voor de cinnamon roll.

7. Bak je eigen wafels

Wafels kun je in Brussel op elke straathoek kopen, maar veel leuker (en lekkerder) is het om ze zelf te maken. België kent twee soorten: de robuustere wafel en de luchtige wafel. Brussel staat bekend om laatstgenoemde. Bij Waffle Workshop leggen ze uit hoe je die maakt en brengen ze je de fijne kneepjes van het wafel bakken bij. Van tevoren ontbijten of lunchen is niet nodig. Je mag hier zoveel wafels eten als je op kunt.

Met de vele toppings maak je een feestje van je wafel. Van verse aardbeien tot karamelsiroop en van nougatine tot chocoladechips.
Lifestyle
  • Openingsbeeld: Adobe Stock