5 voedingsmiddelen die in deze coronatijd kunnen helpen om je weerstand optimaal te houden

Om ziekteverwekkers effectief af te weren, is het zaak om je weerstand optimaal te houden.

5 voedingsmiddelen die in deze coronatijd kunnen helpen om je weerstand optimaal te houden

Om ziekteverwekkers effectief af te weren, is het zaak om je weerstand optimaal te houden. Hoewel je het beste zoveel mogelijk verschillende groenten en fruit kunt eten, zijn er een aantal voedingsmiddelen die eruit springen wat betreft weerstand verhogende voedingsstoffen. We zetten er vijf voor je op een rijtje:

1. Guave

Vergeet sinaasappels. Eén van de beste vruchten die je kunt eten, is guave. Deze tropische vrucht levert maar liefst 250 milligram vitamine C. Niet voor niets staat deze vitamine bekend om haar gunstige invloed op onze weerstand.

Onderzoekers van de universiteit van Helsinki legden een groot aantal onderzoeken naar de invloed van vitamine C op luchtwegklachten naast elkaar. Zij zagen aanwijzingen dat je met deze vitamine minder snel last hebt van deze klachten.

Wetenschappers van de universiteit van Otago stellen op basis van onderzoek vast dat je dagelijks ten minste 100 tot 200 milligram vitamine C via je voeding moet binnenkrijgen om de werking van je immuuncellen te optimaliseren. Met guave kom je ruimschoots aan deze hoeveelheid.

Je kunt guave zó uit de hand eten. Je hoeft de vrucht niet eerst te schillen of de pitjes te verwijderen. Alleen moet je hem uiteraard goed wassen.

Lees ook: Hoeveel eiwit heb je eigenlijk echt nodig?

2. Zwarte bessen

Zwarte bessen zijn ook goede leveranciers van vitamine C, dus zet deze vruchtjes vooral op het menu. Met één portie van deze bessen krijg je maar liefst 180 milligram vitamine C binnen. Je kunt ze soms vers kopen en daarnaast gedroogd en als poeder.

Onderzoekers van de medische universiteit van Fukushima vonden dat zwarte bessenextract in staat is om de groei van verschillende virusstammen - waaronder virussen die griep veroorzaken – tegen te gaan. Zo’n hulpje kan je immuunsysteem in deze tijd prima gebruiken.

3. Paprika

Ook paprika is een goede keuze als het om vitamine C gaat. Deze groenten bevat net zoveel vitamine C als zwarte bessen. Daarnaast levert hij een behoorlijke hoeveelheid vitamine A, dat net als vitamine C een weerstandsvitamine is.

Vitamine A maakt deel uit van de slijmvliezen in zowel je luchtwegen als je darmen. Volgens onderzoekers van de Penn State University hebben deze organen - en andere organen die bij onze afweer betrokken zijn - een voortdurende aanvoer van vitamine A nodig. Zet dus vaker paprika op het menu.

4. Oesters

We kennen oesters vooral als zinnenprikkelend voedingsmiddel. Toch is dit niet de enige reden om ze te eten. Oesters zijn namelijk bijzonder rijk aan zink, dat noodzakelijk is voor een gezond immuunsysteem.

Wetenschappers van de Western Sydney University stellen dat je immuunsysteem ziekteverwekkers niet buiten de deur kan houden als je een zinktekort hebt. Het is dus vooral zaak om voldoende van dit mineraal binnen te krijgen.

Naast oesters zijn er nog andere voedingsmiddelen die behoorlijk wat zink bevatten:

·       Cacao

·       Hennepzaad

·       Lever

·       Lijnzaad

·       Pijnboompitten

·       Pompoenpitten

5. Zalm

Experts van de Harvard University stellen dat de toevoeging van vitamine D aan je dieet de kans op het ontwikkelen van luchtwegklachten met 12 tot 75 procent kan helpen verlagen.

Hoewel zonlicht veruit de beste bron is van vitamine D, bevat ook zalm behoorlijk wat van deze weerstandsvitamine. Met 100 gram zalm uit blik zou je volgens het RIVM al de dagelijks benodigde hoeveelheid vitamine D van 10 microgram binnenkrijgen. Let op: als je overdag niet veel in de zon komt, een getinte huid hebt of boven de 70 jaar bent, heb je dagelijks 20 microgram vitamine D nodig.

Onderzoekers van het Boston University Medical Center ontdekten dat gekweekte zalm slechts 25 procent van het vitamine D-gehalte van wilde zalm bevat. Om je vitamine D-niveau effectief te verhogen, kies je voor deze gazpacho met zalm dus het beste de wilde variant.

Bron: Annemiek | Nutribites

Lifestyle
  • Annemiek | Nutribites