Deze 7 dingen kunnen ervoor zorgen dat je minder goed slaapt

Kom je moeilijk in slaap of wordt je 's nachts vaak wakker? Dat kan door deze dingen komen.

Laatste tijd moeite om een 'normaal' ritme te vinden? Kom je moeilijk in slaap of wordt je 's nachts vaak wakker? Dan kan het weleens aan onderstaande gewoontes liggen.

1. Met de verwarming aan slapen

Het is overdag stervenskoud binnen als we de verwarming niet een draai geven. Toch kun je die ‘s nachts beter uitzetten. Experts raden aan om in een iets koudere kamer te slapen, zodat de temperatuur van je hersenen lager blijft dan de temperatuur van de rest van je lichaam. Dit leidt tot een betere kwaliteit van je nachtrust.

2. Te veel eten voordat je gaat slapen

Hoewel het soms een goed idee lijkt om nog even een snack te eten als je met een knorrend maagje naar bed gaat, kun je die beter laten liggen. Volgens huisarts Carol Cooper is het niet goed om met een volle maag naar bed te gaan. “Het is het beste om zo vroeg mogelijk te eten, zodat de inhoud van de maag voldoende tijd heeft om in de dunne darm. De kans op brandend maagzuur is namelijk groter als je maag niet helemaal leeg is wanneer je naar bed gaat”, vertelt zij aan The Sun. Als je toch later op de avond nog wat hebt gegeten, raadt dr. Cooper aan om een losse pyjama in bed te dragen. Hierdoor krijgt je lichaam meer ruimte om het eten te verteren.

3. Nog even op je telefoon voor het slapen

Scroll jij voordat je gaat slapen nog even Facebook of Instagram door of lees je nog uitgebreid het nieuws van de dag? Dat kun je beter niet doen. Volgens onderzoek van Sleep Medicine Reviews zorgt het blauwe licht van digitale apparaten ervoor dat je lichaam niet voldoende melatonine aanmaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Uit onderzoek blijkt dat lagere niveaus van melatonine gelinkt worden aan slapeloosheid en prikkelbaarheid.

4. Niet genoeg zonlicht

Als je vanuit huis werkt en het huis eigenlijk alleen uitgaat om boodschappen te doen, is de kans groot dat je niet genoeg zonlicht krijgt. Juist dit zonlicht is zo belangrijk voor een goede nachtrust. Volgens Hope Bastine, psycholoog en slaapexpert, kan te weinig zonlicht leiden tot een seizoensgebonden affectieve stoornis en hypersomnie ofwel overmatige slaperigheid. Vooral ochtendlicht is erg belangrijk, zo zegt Bastine. “In 2017 ontdekten onderzoekers dat mensen die in de ochtenduren – tussen 8.00 en 12.00 uur – aan meer licht werden blootgesteld, ‘s nachts sneller in slaap vielen en minder slaapstoornissen hadden vergeleken met degenen die’ s ochtends aan weinig licht worden blootgesteld.”

5. Nog een wijntje of biertje in de avond

Een wijntje of biertje tijdens het avondeten is iets waar veel mensen enorm van genieten. Later op de avond kun je zo’n alcoholisch drankje beter laten staan. Volgens experts kan dit de lengte en de kwaliteit van je nachtrust verstoren. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je minder REM-slaap krijgt. Dit is het deel van de slaapcyclus waarin we het diepst slapen en dat ervoor zorgt dat we ons fris en fruitig voelen bij het ontwaken. ‘s Avonds nog een biertje of wijntje drinken kan er dus voor zorgen dat je je de dag erna heel slaperig en vermoeid voelt. Dat klinkt vast wel bekend…

6. Of nog wat cafeïne voor het slapen

Dat wijntje in de avond kun je beter niet inruilen voor een kopje koffie of een colaatje. De cafeïne hierin zorgt er namelijk voor dat je niet snel in slaap komt en dat je ‘s nachts vaak wakker wordt. Volgens gezondheidsexpert Karl Kristian kun je beter een kruidenthee drinken voor het slapengaan. “Kamillethee bevat antioxidanten die ontstekingen verminderen en je spieren helpen te ontspannen. Dit zorgt er tevens voor dat je minder stress en angst ervaart. Daarom wordt het vaak aanbevolen voor mensen die worstelen met slapeloosheid”, zegt hij.

7. Sporten voor je naar bed gaat

Het idee is niet heel gek: sporten voordat je gaat slapen. Je bent dan immers helemaal uitgeput als je écht je best hebt gedaan. Toch kun je dit beter niet doen volgens experts. Je lichaamstemperatuur stijgt namelijk tijdens het sporten en blijft nog een tijdje hoger dan gemiddeld. Dit kan ertoe leiden dat je niet makkelijk in slaap komt of dat je vaker wakker wordt. “Als je ‘s avonds gaat sporten, doe dit dan minimaal twee uur voordat je naar bed gaat”, waarschuwen experts. “Zo heeft je lichaam genoeg tijd om te ontspannen.”

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Jan Zhukov

Laatste nieuws