Je hebt het waarschijnlijk al vaak gehoord: slapen met een open raam zorgt voor een betere nachtrust. Maar is dat eigenlijk wel zo?
Vladimir Savchenko, een Bulgaarse hobbyist die zelfgemaakte kooldioxidemeters verkoopt, gaf in een grafiek weer hoe een nacht in zijn slaapkamer verloopt. Duidelijk wordt dat aan het begin van de avond de kooldioxideconcentratie al iets omhoog gaat, wanneer hij zijn baby in de kamer van 16 vierkante meter in bed legt. Wanneer zijn vrouw en hij ook gaan slapen, zijn er op de grafiek enorme pieken te zien. Tot Savchenko wakker wordt en de deur opent; dan zakt de kooldioxideconcentratie weer. En wanneer het raam opengaat, daalt het nog verder. De Bulgaar liet zich inspireren door studies naar het verband tussen de kwaliteit van de nachtrust en de slaapkamerlucht. Of een stijging van de koolstofdioxide ook de gezondheid beïnvloedt, staat niet vast.
Uit onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat slapen met een open raam leidt tot kortere nachten, maar ook tot een diepere slaap en een beter uitgerust gevoel. Dezelfde conclusie kon getrokken worden uit onderzoek van een Deens bedrijf.
Je hoeft echter niet per se een raam open te zetten, een goede luchtafzuiger doet ook wonderen. Een open raam zou namelijk behalve warmteverlies de kans op inbraak en geluidsoverlast vergroten, waardoor je juist weer slechter slaapt.
Via Happy in Shape | Bron: NRC | Beeld: iStock