Rock je werkdag! Happy met een baan ‘onder je niveau’

Solliciteren naar een 'lagere' baan: hoe zorg je ervoor dat je potentiële werkgever het met jou aandurft? MC’s Jonna geeft tips om die baan te krijgen

Rock je werkdag! Happy met een baan ‘onder je niveau’

Solliciteren naar een functie ‘onder je niveau’ is niets vreemds. Het zijn nu eenmaal rare tijden. Maar hoe zorg je ervoor dat je potentiële werkgever het met jou aandurft? MC’s Jonna sprak met experts en geeft tips om die baan te krijgen én er happy mee te blijven.

De crisis heeft een nieuw soort sollicitant met zich meegebracht: de overqualifier. Een vakvrouw (of -man) die op haar eigen niveau geen baan kan vinden en noodgedwongen op ‘lagere’ functies solliciteert. Vaak staan er dan wat vooroordelen in de weg (je zou je vervelen, je bent te duur, je bent zo weer weg). Hoe je als overqualifier toch die baan krijgt én er gelukkig mee blijft? Een paar concrete tips.

Wat je kunt zeggen tijdens het sollicitatiegesprek

* Mag ik iets geks voorstellen? Waarom werk ik niet een maand op proef? Dat geeft jullie de tijd om te zien hoe ik werk en mij die kans om mezelf te bewijzen.* Ik voel me gevleid dat jullie denken dat ik elk moment door een headhunter kan worden weggekaapt. Maar waarom zou ik daarop ingaan? Deze baan heeft alles wat ik zoek. Ik wil zelfs een contract tekenen dat ik minstens een jaar blijf, zonder enige verplichting aan jullie kant.* Jullie bedrijf heeft zoveel groeipotentie, daar wil ik deel van uitmaken. Ik kan door mijn ervaring heel veel extra’s bieden: ik werk snel, ik doorzie situaties en je kunt me ook op andere gebieden inzetten.* Zoals je weet heb ik hogere functies gehad, maar deze baan is nu precies wat ik zoek. Jullie bieden wat andere werkgevers niet bieden: een perfecte balans tussen werk en privé. Ik wil naast deze baan namelijk mijn droom waarmaken: een opleiding tot yogadocent, een extra studie, vul maar in.

Heb je die ‘lagere’ baan? Zo blijf je happy

* Vraag om extra taken. Kun jij bijvoorbeeld hun social media-strategie opzetten? Het personeelsuitje organiseren?* Doe iets naast je werk: een fotografiecursus die je altijd al wilde doen, een studie. Nu heb je daar tijd voor. Het geeft je energie, waardoor je je baan beter aankunt.* Probeer aansluiting te houden met je echte vakgebied. Door te netwerken, vakliteratuur te lezen.* Focus op de voordelen van een lagere baan: een betere balans tussen werk en privé bijvoorbeeld, minder stress en ja: dat je je hypotheek kunt betalen.* Besef dat niets voor eeuwig is. Een arts kan prima een jaar een assistentenfunctie doen. Zie het als een kans om een andere kant van je werk te leren kennen.

Lees hier hoe je zelfverzekerd en bekwaam over kunt komen tijdens een sollicitatiegesprek door gewoon even twee minuten de power pose aan te nemen >