Het is volkomen normaal om te fantaseren over andere mensen, zelfs als je ontzettend gelukkig bent in je relatie. Deze drang echt voortzetten is misschien een slecht idee. Maar voor sommige is het aantrekkelijk om op deze gedachten in te spelen, uiteraard met de zegen van hun partner.
Open relatie
Een open relatie verwijst naar relaties die mensen in staat stellen om naast hun primaire partners ook seksuele en/of emotionele intimiteit met anderen te hebben. Mensen die geïnteresseerd kunnen zijn in een open relatie zijn bijvoorbeeld mensen die meerdere kanten van hun seksuele geaardheid willen verkennen of die het gevoel hebben dat het niet natuurlijk is om slechts één persoon romantisch lief te hebben.
Lees ook: Koppels met dit leeftijdsverschil blijven het langst bij elkaar
De juiste optie
Aangezien elke relatie zijn eigen sterke en zwakke punten heeft, is er geen simpele manier om erachter te komen of een open relatie bij jullie past. Er zijn wel verschillende punten die kunnen aangeven of je relatie zou bloeien of afbrokkelen als je een open relatie wil uitproberen.
1. Jullie zijn allebei geïnteresseerd in een open relatie
Het is niet oké om je partner over te halen om het leuk te vinden. De interesse moet van beide kanten komen, anders ontstaat er sneller jaloezie en wantrouw. Veel mensen hebben geen behoefte aan een open relatie. Je partner dwingen om het een kans te geven is dus ook geen optie. In plaats daarvan kan de belangstelling worden gewekt door samen onderzoek te doen. Als je partner er niet voor open staat moet dat worden gerespecteerd. Kun je dit niet? Dan is het misschien verstandig om de relatie te beëindigden.
2. Heel veel communiceren
Een gezonde open relatie begint niet na één gesprek. Het kost juist veel tijd en werk. Om goed te kunnen navigeren op dit nieuwe terrein is een reeks van serieuze gesprekken nodig. Waarbij jij en je partner bespreken wat je uit de nieuwe relatie wil halen en de regels die jullie moeten volgen om dat mogelijk te maken.
3. Jullie relatie bestaat uit eerlijkheid en vertrouwen
Wanneer een koppel deze basis heeft, is het veel moeilijker om jullie band te schaden. Vertrouwen jullie elkaar niet of kunnen jullie niet volledig open kaart spelen? Dan kunnen er veel sneller relatieproblemen ontstaan.
4. Libido
Sommige mensen hebben een partner die geen interesse heeft in een seksuele relatie, maar die nog steeds een emotionele band wil hebben. Dit kan als bijvoorbeeld je partner aseksueel is. Maar natuurlijk zijn er ook nog andere redenen die het libido kunnen belemmeren. Het kan dan heel bevrijdend zijn voor je partner of voor jezelf om seksuele bevrediging bij iemand anders te vinden.
4. Mixed-orientation
Een mixed-orientation relatie betekent dat je geen voorkeur hebt op de seksuele geaardheid van je partner. Misschien wil je je aantrekkingskracht voor hetzelfde geslacht verder onderzoeken, maar houdt je te veel van je huidige partner om uit elkaar te gaan. Een open relatie kan dan perfect zijn.
- SELF
- Pretty Little Liars