De beste scheermethode om ingegroeide haren in je intieme zone te voorkomen 

Zo pak je dat het beste aan.

De toch wel populairste manier om van ongewenste haren af te komen is scheren. Ook het gebied down there nemen we onder hand met een scheermes en dat kan resulteren in rode bumps en ingegroeide haren. Helemaal voorkomen doe je het niet, maar je kunt de kans wél verminderen als je op de juiste manier scheert.

Ingegroeide haren en irritatie

Hoe ingegroeide haren überhaupt ontstaan? Dat is wanneer de net geschoren haren nog ‘scherp’ zijn en als het ware in je huid prikken en daar dan verder groeien, zo legt Ife J. Rodney, directeur van Eternal Dermatology + Aesthetics uit aan Women's Health.

Niet alleen zorgt dit voor ingegroeide haren, maar ook je huid eromheen reageert op de haar, waardoor het gebied eromheen rood en jeukerig kan worden. Ervaar je naast het scheren juist een branderig gevoel? Dan heeft je scheermes waarschijnlijk de bovenste laag van je huid verwijderd, waardoor bacteriën vrij spel krijgen en het gebied rood kan worden. Wil je dit allemaal zoveel mogelijk voorkomen? Scheer dan op de volgende manier:

Investeer in een goed scheermes

Scheermesjes heb je al voor een paar euro, maar kies toch voor de scheermessen met meerdere mesjes. “Meerdere messen scheren met minder kracht haren weg voor een beter effect”, aldus dermatoloog Dendy Engelman. En niet te vergeten: kies voor een shaving tool met een verkoelende gelstrip.

Scheer niet te snel

Haarverwijderingsexpert Fumi Ozaki raadt aan om pas te scheren als je huid tien minuten in warm water heeft geweekt. De buitenste laag van je huid wordt dan zachter en dit maakt het verwijderen van haar makker. Droog daarna de huid en scrub zachtjes om dode huidcellen te verwijderen.

Scheerschuim, scheerschuim, scheerschuim

We can’t stress this enough: scheerschuim is het go to product als je irritaties wilt voorkomen. “Als je scheert, scheer je je huid ook”, weet hair-removal specialist Eileen Bischoff. “Als je niet genoeg scheerschuim gebruikt om over de huid te glijden, dan beschadig je je huid ook en dat gaat irriteren.”

Let op je scheerrichting

Als je in te veel verschillende richtingen scheert, is de kans op irritatie veel groter, vertelt Bischoff. Met de richting van je haren meescheren is the only way to go. Doe je het tegenovergestelde? Dan is de kans op irritatie veel groter.

Koelen

Heb je het gebied down there geschoren? Koel het dan meteen 10 minuten om irritatie te voorkomen, raadt Ozaki aan. Dat kun je al doen door simpelweg een koud kompres tegen het gebied aan te houden.

Vocht inbrengende crème aanbrengen

Na het scheren van je bikinilijn is het belangrijk om een hydraterende crème aan te brengen om te voorkomen dat irritatie ontstaat door een droge huid. Oh, en breng absoluut géén moisturizer met alcohol aan.

Reinig je scheermes

Waar je wel alcohol voor kunt gebruiken? Om je scheermes te reinigen. Het is belangrijk dat je dit na elke scheerbeurt doet. Reinig je shaving tools met gedenatureerde alcohol (gewoon bij de drogist verkrijgbaar) en heet water. Weet daarnaast ook wanneer je je scheermes moet weggooien. Wanneer ze niet meer scherp en roestig zijn, dus. Happy shaving!

Bron: Women’s Healthmag | Beeld: Simona Sergi

Laatste nieuws