Dit is de beste tijd om ’s avonds je bed op te zoeken en er ’s ochtends weer uit te komen

We zochten het voor je uit.

Je weet vast dat het gezond is om iedere avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en 's ochtends rond dezelfde tijd op te staan. Toch kun je je afvragen wat de beste bedtijd is en hoe laat er 's ochtends het beste weer uit kunt gaan. We zochten het voor je uit.

Biologische klok

Volgens sommigen is 22.00 uur de beste tijd om naar bed te gaan en 6.00 uur de beste tijd om op te staan. Anderen denken dat de beste tijd om te gaan slapen 22.10 uur. Er zijn ook mensen die beweren dat het exact 22.37 uur is. Hoe dan ook, het is vooral je circadiaanse ritme ofwel je biologische klok die bepaalt hoe laat je moe wordt en wanneer het voor jou tijd is om je bed uit te komen.

Hoe werkt je circadiaanse ritme?

Je circadiaanse ritme werkt op basis van daglicht. Als het buiten donker wordt en je binnen eveneens schermen en lampen dimt, neemt het slaap opwekkende hormoon melatonine toe. Het stresshormoon cortisol, dat ons wakker en alert maakt, neemt juist toe vlak voordat je wakker wordt.

Het circadiaanse ritme is per persoon verschillend. Daarom maakt de één eerder melatonine aan dan de ander. Zo kun je spreken van avondmensen en ochtendmensen. Het dus zijn dat jij om 21.30 uur begint te geeuwen en je om 6.00 uur spontaan wakker wordt, terwijl je partner om 23.30 uur merkt dat hij moe wordt en hij om 8.00 uur zijn ogen opent.

De beste tijd om je bed op te zoeken is wanneer je je het slaperigst voelt. De beste tijd om je bed uit te komen, is wanneer je uit jezelf wakker wordt en je uitgerust voelt. In het weekend is dat laatste natuurlijk geen probleem, maar op werkdagen is dat anders. Dan gaat de wekker vaak al vroeg. Vooral avondmensen lopen daardoor de kans op een slaaptekort.

Vroeg opstaan? Zo voorkom je een slaaptekort als avondmens 

Als ochtendmens zal je waarschijnlijk geen probleem hebben met vroeg opstaan. Als avondmens is dat een ander verhaal. Je kunt dan wel om 22.00 uur in je bed gaan liggen, maar kunt vervolgens niet slapen omdat je nog niet voldoende melatonine hebt aangemaakt.

Toch kun je ook als avondmens wel wat doen om je slaperigheid te bevorderen of je alertheid in ieder geval zoveel mogelijk te temperen. Dat zijn dezelfde hacks die je helpen om een diepe slaap te bevorderen.

Wat als je niet in slaap kunt komen? 

Als het niet lukt om in slaap te komen, ondanks dat je er alles aan doet om je slaperigheid te bevorderen, kan er iets anders aan de hand zijn. Naast melatonine heeft het stresshormoon cortisol namelijk ook invloed op het moment dat je in slaap valt.

Als je veel stress hebt en je cortisolniveau daardoor voortdurend hoog is, kun je moeite hebben met in slaap vallen. In dat geval kunnen yoga en meditatie helpen om slaperig te worden.

Sex voor het slapengaan zou eveneens je cortisolniveau verlagen, waardoor je gemakkelijker in slaap valt. Daarnaast zouden deze 3 drankjes en een spray je slaperigheid bevorderen.

Kom je ’s ochtends moeilijk je bed uit? 

Heb je 's ochtends moeite met opstaan? Dit kan te maken hebben met je slaapcyclus. Hier lees je hoe je voorkomt dat je tijdens je diepe slaap wakker wordt en je daardoor uitgeput voelt.

Ook je avondritueel kan invloed hebben op hoe je je 's ochtends voelt. In dit artikel vind je 5 dingen die je 's avonds wilt doen zodat je ochtenden beter worden. Met deze 10 hacks wordt het eveneens een stuk gemakkelijker om je bed uit te komen.

Blijf je je moe voelen, lees dan hier hoe het mineraal magnesium je kan helpen om meer energie te krijgen.

Bron: Annemiek | Nutribites | Beeld: iStock

Laatste nieuws